Molengats 1, 6321 AE te Wijlre

Omschrijving

WATERMOLEN; uit mergel en baksteen opgetrokken pand met verdieping onder met muldenpannen gedekt wolfdak; in de witgeverfde voorgevel met geteerde plint, zes vensters met hardstenen omlijsting voorzien van luiken en een gedeeld bovenlicht op de begane grond en 6-ruits ramen op de verdieping, deur met 3-ruits bovenlicht en daarboven een hijsluik met gedeeld bovenlicht, beide met hardsteen omlijsting, en jaartalankers 1776; in de linker zijgevel 4, grotendeels gedichte, vensters met hardstenen omlijsting; in de achtergevel 3 vensters met 6-ruits ramen en hardstenen omlijsting; aan de achterzijde de uit baksteen en natuursteen vervaardigde molengang en twee onderslagraderen. Aan de watermolen vastgebouwd een woonhuis met schuur op L-vormige plattegrond, beide met verdieping en onder met muldenpannen (woongedeelte) en Hollandse pannen (schuur) gedekte zadeldaken. De in baksteen opgetrokken voorzijde van het woonhuis heeft op de b.g. rechtgesloten T-vensters en een met hardsteen omlijste deur met bovenlicht en op de verdieping getoogde 6-ruits vensters; (bij de restauratie van de achtergevel in 1962 werd deze geheel opgetrokken in blokken mergel en voorzien van 6- en 8-ruits vensters met hardstenen omlijsting). De schuur heeft twee met hardsteen omlijste deuren met een smaller bovenlicht en 2 vensters op de verdieping.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Molen