Molengats 1, 6321 AE te Wijlre

Omschrijving

BIJGEBOUWEN behorende tot de watermolen: A. Een uit 1877 daterende, in baksteen opgetrokken middenlangsdeel schuur onder met blauwe Hollandse pannen gedekt wolfdak; in de kopgevel aan de voorzijde getoogde deeldeur, sluitsteen met jaartal 1877, twee rondgemetselde luchtopeningen in de met jaartal 1877, twee rondgemetselde luchtopeningen in de geveltop; in de rechter zijgevel drie rechtgesloten en met hardsteen omlijste staldeuren, drie getoogde 9-ruits ijzeren stalramen op b.g. en drie getoogde luikopeningen op de verd.; in achtergevel drie getoogde 9-ruits ijzeren stalramen en drie rondgemetselde luchtopeningen in de geveltop. B. Een in blokken mergel en baksteen opgetrokken bakhuisje onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak (XIX). C. Een reeks van vier, aan elkaar vastgebouwde schuren: 1. Grotendeels open wagenschuur onder met blauwe Hollandse pannen gedekt zadeldak (XIX B). 2. een oude vakwerkwoning met een tweetal bovengronds tongewelfde en uit mergel opgetrokken kelders, thans in gebruik als opslagruimte; met blauwe Hollandse pannen gedekt zadeldak. (XVIII). 3. in baksteen opgetrokken schuur onder met rode muldenpannen gedekt lessenaardak (XXa). 4. open, twee traveeën lange schuur onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak (XXa).