Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
397653
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82783/94
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Zuidhorn D 951
Hoendiep Oostzijde 65, 9804 TB te Noordhorn

Omschrijving

Windwatermolen "De Zwakkenburger", gebouwd in 1865 ter bemaling van de Zwakkenburger- en Ellertsvelder polder. In 1956 is een ruw-oliemotor geplaatst ter aandrijving van de vijzel. De (oorspronkelijk oud-hollands opgehekte) roeden ontbreken sedert 1955; in 1981 zijn conserveringsmaatregelen getroffen in de vorm van bekleding met ondulineplaten.

Mooi in open weidegebied tussen het Hoere- en Niezijlsterdiep en direct ten zuiden van de spoorlijn Groningen-Leeuwarden gelegen watermolen. Achtkante grondzeiler met verticaal gepotdekselde houten kap en horizontaal gepotdekselde houten achtkant op veldmuren van rode baksteen; raam- en deuropeningen; voor- en achterloop. Aanwezig zijn nog de bovenas met opschrift: IJzergieterij H.J. Koning te Foxham, no. 207, anno 1911 en (gedeeltelijk) het bovenwiel, de onderbonkelaar en het voeghouten kruiwerk met enig toebehoren.

Watermolen uit 1865 van waterstaatkundig belang voor de geschiedenis van de Groninger polderbemaling in het algemeen en die van de Zwakkenburger en Ellertsvelder polder in het bijzonder; voorts wegens de mooie ligging in open weideland.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen