Rijksstraatweg 78, 3632 AD te Loenen aan de Vecht

Omschrijving

HOOFDGEBOUW. Onderkelderd symmetrisch witgepleisterd rechthoekig twee verdiepingen hoog huis uit het eind van de 17e of begin van de 18e eeuw, met vijf venster-traveeën brede voor- en achtergevel onder omlopend schilddak met grijze pannen gedekt; op de nokhoeken is het dak voorzien van vier vierkante witgepleisterde schoorstenen met overstekende loden pyramidevormige kappen met ingezwenkte vlakken. De vier hoeken van het huis zijn voorzien van vier omlopende pilasters, die - gezien verfrestanten op de pilaster aan de zuidwesthoek - waarschijnlijk eens roze van kleur waren. De witte pleisterlaag alsmede de empire schuifvensters dateren waarschijnlijk uit 1827 of kort hierna, toen Willem Pieter Pook van Baggen de buitenplaats verwierf en diverse verfraaiingen aan het huis liet aanbrengen (zoals vermoedelijk de empireramen en het geschilderd behang in de kamer aan de zuidwestzijde van het huis). Voor(west-)gevel: vijf traveeen brede voorgevel, met licht uitspringende twee bouwlagen hoge middenrisaliet, waarin dubbele glazen ingangsdeuren met halfrond 3-ruits bovenlicht met twee diagonale roeden. De deur wordt aan weerszijden en aan de bovenzijde omlijst door twee pilasters en een kroonlijst. Aan elke zijde van de middenrisaliet beganegrond-niveau twee empire schuifvensters, voorzien van een 6-ruitsindeling; aan weerszijden groene luiken. Op eerste-verdieping-niveau vijf empire schuifvensters, voorzien van een 4-ruitsindeling, aan weerszijden groen (buitenzijde) en witte (binnenzijde) persiennes. Zoals bij alle gevels wordt de bovenzijde van de gevel door rijke kroonlijst afgesloten waarin gootwerk. Boven tweede en vierde travee halfronde dakkapel met houten wangen. Noordgevel: op beganegrond-niveau een rechthoekige witgepleisterde uitbouw (waarin keuken), waarvan gevelvlakken aan de bovenzijde door kroonlijst (waarin gootwerk) wordt afgesloten. Eerste verdieping: twee aan de voorzijde identieke vensterpartijen. Tweede verdieping: een dakkapel als aan voorzijde. Oostgevel: identiek aan de voorgevel, met uitzondering van de licht uitspringende middenrisaliet, waarvoor een halfrond op hardstenen bordes van twee treden geplaatst zuilenportiek van vier houten wit geschilderde zuilen met entasis op ronde hardstenen sokkels, onder kroonlijst, waarboven een halfrond balkon met gietijzeren empire balustrade. Zuidgevel: in het midden op beganegrond-niveau gelegen half cirkelvormig uitgebouwde witgeschilderde wintertuin centraal op beganegrond-niveau, in 1914 gebouwd door Stoomtimmerfabriek K. van Nes te Boskoop, bestaande uit een bakstenen onderbouw, waarboven een koepelvormige dakconstructie van glas en gietijzer, aan de bovenzijde vlak afgeplat en afgedekt door een met geprofileerde kroonlijst omrand halfcirkelvormig dak. De onderbouw van deze, in Nederland zeldzaam geworden, wintertuin is samengesteld uit zeven traveeen met schuifvensters met 6-ruitsindeling. Centraal aan zuidzijde een dubbele deur met 6-ruitsindeling. De traveeen zijn van elkaar gescheiden door zes ronde zuilen en twee tegen de gevel van het huis geplaatste halfzuilen, die kroonlijst (waarin gootwerk) en dakconstructie schragen. De wintertuin is gebouwd op een aan de zijkanten kwartcirkelvormig en aan de voor(zuid-)zijde rechthoekig uitgebouwd bordes, waarop langs de randen ter afsluiting zeven sokkels en twee tegen de gevel van het huis geplaatste halfsokkels zijn aangebracht, waartussen smeedijzeren hekwerk. Boven de recentelijk door kopieën vervangen sokkels de oorspronkelijke afdekplaten, waarboven zeven hele en twee halve zinken siervazen uit 1914. Op tweede-verdieping-niveau een dakkapel als aan overige gevels. Interieur: hal over de gehele diepte van het huis met stucwerk van Van Logteren. Trappehuis met snijwerk van Van Logteren. De zuidwand van de wintertuin voorzien van grillig bewerkte in bruut kunststeen aangebrachte wandbekleding, waarin in een primitief patroon onbewerkte houten takken; laatstgenoemden aangebracht ter (schijnbare) ondersteuning van de dakconstructie.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats