Sappemeer F 3803
Sappemeer F 3805
Sappemeer F 3802
Bij Noorderstraat 169, 9611 AD te Sappemeer

Omschrijving

Twee midden-19e-eeuwse ijzeren toegangshekken, verbonden door een met 18 lindebomen beplante, in aanleg eveneens midden-19e-eeuwse laan, behorende bij de beschermde achtkante koepelkerk (XVII-XVIII).

Hek aan de Noorderstraat. Eenvoudig maar verzorgd gietijzeren toegangshek met door punten bekroonde gecanneleerde hekpijlers, gegoten in 1869 in de ijzergieterij van de wed. A. Borcherts te Sappemeer. Het poortwerk ontbreekt.

Hek voor het kerkgebouw. Met krulwerk en gotische driepassen versierd giet- en smeedijzeren toegangshek uit 1863. De gecanneleerde hekpijlers zijn met vazen bekroond en worden door een eenvoudige boog met elkaar verbonden.

Laan met 18 monumentale lindebomen. Van voor 1863 daterende laan, welke de Noorderstraat verbindt met het ver teruggerooide kerkgebouw, oorspronkelijk beplant met een dubbele, doch thans met twee enkele rijen van 9 lindebomen; de klinker-bestrating dateert van 1871.

Twee ijzeren hekwerken en een met 18 lindebomen beplante laan, daterend uit het midden van de 19e eeuw, van algemeen kunsthistorisch, industrieel-archeologisch en stedebouwkundig belang wegens vormgeving, onderlinge en historisch-ruimtelijke relatie met het eveneens beschermde kerkgebouw.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D)