Schijndel H 2631
Kluisstraat 2, 5482 KL te Schijndel
Kluisstraat 4, 5482 KL te Schijndel

Omschrijving

Nabij de Hoofdstraat gelegen laat 18e eeuwse Fundatiewoningen (twee aaneengebouwde woningen van een bouwlaag tussen topgevels onder een dwars zadeldak). De twee woningen hebben een in blokverband gepleisterde voorgevel en een geprofileerde kroonlijst. De linker woning kent een enkele paneeldeur met bovenlicht met links daarvan een 20-ruits schuiframen met luiken; de rechter woning heeft een dubbele paneeldeur met bovenlicht en rechts daarvan twee 20-ruits schuifvensters met luiken en links daarvan een 20-ruits schuifvenster met luiken. In de rechter zijgevel bevindt zich een 16-ruiter zonder luik aan de rechter zijde, links een 20-ruiter met luiken, op de verdieping een 20-ruiter zonder luiken en onder de kap een 4-ruiter. In de linker zijgevel een later venster en deur op de b.g. en een venster met rondboog op de verdieping. Tegen de achtergevel een uitbouw onder aankapping met een strokendeur met bovenlicht, twee 10-ruiters met een luik en een 20-ruiter met luiken. Het dak is gedekt met oude gesmoorde pannen. Het interieur bevat twee 19e eeuwse schoorsteenboezems met gecanneleerde pilasters, een winkelbetimmering met etalage en kasten, bedsteden en in de keukens oude tegels. Beide woningen bezitten een kelder. De laat 18e eeuwse Fundatiewoningen zijn van bijzonder belang vanwege hun situering, ouderdom en typologische waarde, alsmede de gaafheid van het in- en exterieur, waaraan enerzijds de 19e eeuwse bestemming duidelijk is af te lezen, anderzijds de vele historische details de cultuurhistorische waarde nog verhogen; als zodanig zijn zij van algemeen monumentaal belang te achten.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)