Kloosterstraat 2, 9463 PR te Eext

Omschrijving

Markant midden in het dorp gelegen ZAALKERKJE met neoclassicistische ingangspartij, gebouwd in 1841 op last van de Staten van Drenthe.

Eenvoudig uit baksteen opgetrokken eenbeukig KERKGEBOUW onder met pannen belegd driezijdig schilddak met piron tegen rechte voorgevel met eenvoudig geprofileerde gootlijst, vlechtingen en staafankers; eenvoudig uurwerk; opengewerkte dakruiter met ingesnoerde naaldspits met haan. Aardige houten ingangspartij in de vorm van een door pilasters gedragen fronton met in het timpaan het jaartal 1841 en bewerkte deurnaald. In de zijgevel en het koor rondboogramen met gotiserende traceringen.

In het door een gepleisterd tongewelf overdekte sobere INTERIEUR zijn van belang het contemporaine meubilair omvattende onder andere een zeshoekige kansel met geprofileerde friezen, klankbord en doopbekken van koper en smeedijzer, de (geverfde) grenen banken, zes psalm- en gezangborden, het offerblok en het op een houten balustrade rustende orgel met drietorenfront en (Jugendstil) lampenhouder, beide uit 1911. Het instrument is vervaardigd door orgelbouwer J. Doornbos uit Groningen; de kas, met snijwerk en vazen, door J. Dekker GZN. uit Goes. Op de witmarmeren plaat onder de middelste toren het opschrift: "Geschenk/van/H.Meyring/en/H.G.Meyring-Homan/ter gelegenheid van hunne/50 jarige echtvereeniging/5 september 1910". Mechanisch torenuurwerk Gebr. van Bergen, Midwolda, 1942, nr. 338, later voorzien van electrische opwinding. Eerste helft 19e eeuws (1841) zaalkerkje van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang wegens:

-de sobere, maar verzorgde architectonische kwaliteit

-de eenheid van ex- en interieur