Krommenie B 4096
Zuiderhoofdstraat 137, 1561 AK te Krommenie

Omschrijving

Houten HUIS in L-vorm met achtergelegen vrijstaand houten PAKHUIS op rechthoekig grondplan, dat grenst aan het water. Het huis heeft een houten balustrade met pilasters en rozetten en een puntgevel met topguirlande en een ovaal kussenpaneel boven een gewijzigde pui van baksteen. Links opzij uitgeschulpte windveren. Het interieur van het huis is gewijzigd. Het op het achtererf gelegen pakhuis bestaat uit één bouwlaag en een zolder onder een zadeldak, dat is gedekt met rode oud-Hollandse pannen. De begane grond bestaat uit een ongedeelde ruimte. Er is nog een aantal gebombeerde korbelen aanwezig. Het pakhuis had oorspronkelijk een invaaropening van waaruit boten hun lading konden lossen. Deze opening is thans nog aanwezig en wordt afgedekt door een houten luik. Op het pakhuis staat de naam vermeld: 'de Grijze Olifant'. Zowel het woonhuis als het pakhuis dateren in oorsprong uit de zeventiende eeuw.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis