Krommenie C 57
Krommeniedijk 182, 1562 GT te Krommenie

Omschrijving

Herv. KERK. Eenbeukig gebouw, 1755, met gevels in Vingboonstrant (maar aan de oostzijde met rococo-details) een houten toren op de façade, twee uitgebouwde portalen, alsmede een aanbouw, XVIIIc, met de consistoriekamer. Vloer van tot plavuizen verwerkte grafzerken. Preekstoel en herenbank, XVIId, kerkbanken, XVIII. Koperen doopbekkenhouder, zandloperhouder en doopboog, XVIIc. Drie lichtkronen van koper, XVIIc. Scheepsmodel, 1755. Wandbord met reglement, 1679. Eenklaviers mechanisch orgel, gemaakt door anonieme makers. Windvoorziening, delen van het kastwerk en enig pijpwerk zijn deels 18e eeuws, voor het overige circa 1860 en jonger. Afkomstig uit het gebouw van de Hervormde Evangelisatie te Wormer. In 1965 verplaatst naar de hervormde kerk te Krommeniedijk. Gerestaureerd door de firma Flentrop in 1962 en 1985.