Zaandam K 8491
Westzijde 75, 1506 ED te Zaandam

Omschrijving

Westzijderkerk. Kruiskerk, gebouw van 1638-'40, en in 1672 en 1680, resp. in westwaartse en oostwaartse richting verlengd. Sierlijk houten torentje in gotische trant op de kruising. Gevels met bekronende frontons en een geleding die doet denken aan de trant van Vingboons. Oostelijke portaalaanbouw, 1680; westelijke 1711. Zerkenvloer. Twee gebrandschilderde glazen, 1682 en 1725. Schildering, 1737, voorstellend "de Stiers Wreedheid". Preekstoel, doophek, twee herenbanken en kerkbanken, XVII. Herenbank, 1712. In een orgelkas van J. Duyschot plaatste Flentrop Orgelbouw in 1976 een nieuw instrument met gebruikmaking van enig oud pijpwerk. Alleen de orgelkas en de oude pijpen vallen binnen de bescherming. Tiengebodenbord, 1656. Bord met namen der predikanten, 1778. Klokkenstoel met klok van A. Koster, 1640, diam. 78 cm.