Zaltbommel A 3849 A4
Zaltbommel A 3849 A11
Zaltbommel A 3849 A13
Zaltbommel A 3849 A14
Zaltbommel A 3872
Kerkstraat 2, 5301 EH te Zaltbommel

Omschrijving

Monumentaal GASTHUIS uit het laatste kwart der 18e eeuw van parterre met twee verdiepingen, ter breedte van vijf assen. De bakstenen lijstgevel heeft een hardstenen plint, een middenrisaliet en een kroonlijst met houten fronton. De getoogde dubbele deur wordt omvat door Dorische zuiltjes, die een hoofdgestel met metopen en triglyphen in het fries dragen. Boven de ingang een in Lodewijk XVI-vormen omlijst venster, omgeven door drie wapenschilden aan weerszijden. De vensters hebben 15- en zesruitsramen. De gevel bezit geblokte hoeklisenen. Rechts van het pand een bakstenen portaal met getoogde deur en kroonlijst uit de eerste helft der 19e eeuw. Een gelijksoortig portaal aan de linkerzijde is ten behoeve van een recente uitbreiding van het ziekenhuis afgebroken.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg