Zaltbommel A 4053
Bij Gasthuisstraat 34, 5301 CC te Zaltbommel
Bij Gasthuisstraat 34 a, 5301 CC te Zaltbommel

Omschrijving

De bakstenen TOREN uit de tweede helft der 15e eeuw heeft tegen de noordgevel een ronde traptoren met spits. De bekroning uit omstreeks 1530 bestaat uit een spits met open lantaarn en bekronende bol. Deze torenbekroning werd, na door de Duitsers in 1944 te zijn gedemonteerd, in 1957-'58 in de oude vorm herbouwd. In de lantaarn een klokkenspel, waarvan 15 klokken gegoten door P. en F. Hemony, 1654; 2 door J.A. de Grave, 1721. De uurslagklok van Jasper Moer, 1533, is in 1958 naar de Hervormde Maartenskerk (apart monumentnummer 40181) overgebracht en staat aldaar in de kerk opgesteld. Trommelspeelwerk van Willem Wijnens, ca. 1733, is buiten gebruik gesteld. In de westgevel van de toren een ruiterspel, 1654.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerktoren