't Zandt G 920
't Zandt G 921
IJzerbaan 14, 9913 PC te Eenum

Omschrijving

Herv.Kerk en toren op verhoogd kerkhof. De kerk bestaat uit een aanvankelijk aan de westzijde vrijstaande en thans aan de oostzijde ingekort eenbeukig bakstenen schip, waarin moeten van kleine hoog geplaatste rondboogvensters. Tegen de westmuur is in de 18e eeuw een forse toren opgetrokken. In de kerk preekstoel met gesneden kuip, 1654 en klankbord. Offerblok. Banken met gesneden lijsten en twee rugschotten met opengewerkte bekroning. Orgel in kas met onderdelen uit 1704 blijkens gesneden wapens, gemaakt door Arp Schnitger. Enige zerken; achter de preekstoel epitaaf uit 1724. Koperen kroontje. Klokkenstoel met klok van Hermannus, 1410, diam. 96,5 cm. Mechanisch torenuurwerk, Firma Van Bergen. Het oude smeedijzeren torenuurwerk is overgebracht naar Gem. Museum Appingedam.