403057 - Sterreschans
Loenen C 945
Rijksstraatweg 18, 3631 AC te Nieuwersluis

Omschrijving

HOOFDGEBOUW. Hoofdgebouw op rechthoekig grondplan met een breed bouwgedeelte naar de straatwegzijde en een smaller bouwgedeelte aan de Vechtzijde, elk deel onder een eigen omgaand met Oegstgeesterpannen gedekt schilddak, met vierkante schoorstenen met vlakke kappen op de hoeken. De ingangspartij van het twee verdiepingen hoge huis, dat met uitzondering van de zuidzijde en aanbouw aan de noordzijde witgepleisterd is, is vermoedelijk vanouds (circa 1690) centraal aan de oostgevel evenwijdig aan de Vechtstoep gesitueerd zoals dat bij de oudste buitenhuizen langs de Vecht (vergelijk ondermeer het naast gelegen huis Overholland) steeds het geval was. Aan weerszijden van de hierachter gelegen lange hal enkele rechthoekige vertrekken. Deze indeling van de hal met de vertrekken aan weerszijden dateert wellicht uit de oudste bouwfase van het huis. Loodrecht op de hal, onderbroken door haaks op de hal geprojecteerde dwarsgang, is de tuinkamer oftewel de grote zaal gelegen, die in het brede in circa 1815 gerealiseerde bouwgedeelte een centrale positie inneemt. In de grote zaal een empire schoorsteenmantel en lambrizeringen, en plafond-stucwerk in Lodewijk XVI-stijl. In deze tijd werd ook de Vecht(oost-)gevel van een strakke classicistische gevelindeling voorzien. Ingangspartij in de as van de gevel: deur met 6-ruitsindeling en een halfrond bovenlicht met twee diagonale roeden. De ingangspartij wordt geaccentueerd door een halfrond hardstenen bordes van twee treden, en door een halfrond zuilenportiek van vier wit geschilderde zuilen met entasis op ronde hardstenen sokkels, onder kroonlijst, waarboven een halfrond balkon met eenvoudige ijzeren empire-balustrade. De ingangspartij is bijna geheel identiek aan de eveneens aan de Vechtzijde gelegen ingangspartij van huis Nieuwerhoek (Loenen). Aan weerszijden van de ingangspartij twee dubbele openslaande 6-ruitsvensters met bovenlicht met 2-ruitsindeling en van persiennes voorzien. Op eerste verdieping vier dubbele openslaande vensters, met 6-ruitsindeling en persiennes, ter weerszijden van een dubbele balkondeur met een 6-ruitsindeling en eveneens van persiennes voorzien. Loodrecht boven de ingangspartij een forse dakkapel met rond venster (een oculus) met 4-ruitsindeling en met snijwerk van guirlandes aan de onderzijde en voluutvormig snijwerk met pijlvormige bekroning aan de bovenzijde. Westgevel: een in de 19e eeuw gewijzigde gevelpartij toen de iets vooruitspringende middenrisaliet met drie vensterassen ontworpen werd. De vensters op de verdieping zijn nisvormig geplaatst en worden aan de bovenzijde halfrond gesloten en geaccentueerd met een stuc-omlijsting bekroond met kuif. Beganegronds drie dubbele tuindeuren, met ongedeeld bovenlicht. Ter linkerzijde twee 55-ruitsschuiframen met persiennes. Ter rechter zijde twee ongedeelde schuifvensters. In 1870 werd voor de risaliet een gietijzeren pergola met balkon voor een dubbele deur aangebracht. De pergola is samengesteld uit rechthoekige zuilen (aan de twee hoeken dubbele zuilen) met basement en korintische kapitelen aan de voorzijde en twee pilasters met identieke bekroning en basement tegen de gevel, waartussen drie door een gietijzeren profiel begrensde boogvormige velden en een enkel identiek veld aan de zijkanten. De pergola, voorzien van een hellend beglaasd dak, schraagt het rechthoekig balkon met houten bodem en gietijzeren balustrade met voluutvormig regelwerk en rechte pijlers aan de hoeken. Op de eerste verdieping centraal in middenrisaliet een dubbele ongedeelde balkondeur; aan de linkerzijde een schuifvenster met 2-ruitsindeling en aan de rechterzijde een 30-ruitsschuifvenster. De risaliet wordt bekroond door een uitspringende geprofileerde lijst. Links van de middenrisaliet op eerste verdieping twee schuifvensters met 30-ruitsindeling en rechts twee ongedeelde schuifvensters. Boven de door gekoppelde voluutvormige gootklossen gesteunde geprofileerde goot ter weerszijden van de middenrisaliet in de mezzanino vier smalle rechthoekige vensters met 5-ruitsindeling. Met uitzondering van de mezzanino-vensters zijn de vensters aan de westgevel van persiennes voorzien. Aan de noordzijde, waar in de wit geschilderde en gepleisterde gevel een blok-motief is getrokken, een 19e- en vroeg 20e-eeuwse rechthoekige en veelzijdige bakstenen aanbouw, waarin bijkeukens, met deuren en vensters met meer-ruitsindeling met luiken.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats