403057 - Sterreschans
Loenen C 944
Rijksstraatweg 20, 3631 AC te Nieuwersluis
Rijksstraatweg 22, 3631 AC te Nieuwersluis

Omschrijving

KOETSHUIS ANNEX TUINMANSWONING EN STENEN SCHUUR op rechthoekig grondplan, onder met grijze pannen gedekt zadeldak, waarvan het westelijke gedeelte (Koetshuis) aan de bovenzijde is afgeplat, met aan de noordzijde haaks op de scheiding tussen het koetshuis en de tuinmanswoning een rechthoekige aanbouw onder zadeldak, dat eveneens met grijze pannen is gedekt. Koetshuis (ca. 1800): aan de zijkanten van de smalle oostgevel op beganegrond-niveau van het in rode baksteen opgetrokken koetshuis, dat aan de westzijde van het complex is gelegen, een schuifvenster met 20-ruitsindeling, met luiken. Op eerste verdieping-niveau aan de zijkanten van de oostgevel een rondboogvenster met twee houten luiken met bovenlicht met twee haaks geplaatste diagonale roeden en een centraal gelegen verticale roede. In de topgevel een rondboogvenster met afmetingen en roedenverdeling identiek aan de genoemde bovenlichten van de rondboogvensters. Zuidgevel: links een dubbele houten paneeldeur met in beide deuren aan bovenzijde een venster in de vorm van een afgeplatte ovaal met scherpe hoeken; rechts een houten deur met bovenlicht met acht-ruitsindeling en links hiervan een 8-ruits schuifvenster met luiken. Noordgevel: aan rechterzijde, loodrecht tegenover de dubbele deur aan de zuidgevel een identieke dubbele deur. Tuinmanswoning (18e- wellicht 17e-eeuws): de zuid- en oostgevel van de tuinmanswoning, die met haar westgevel tegen het koetshuis is gebouwd, is wit gepleisterd. Zuidgevel: Links een dubbele glazen deur van recente datum met rechts hiervan twee vensters met 6-ruitsindeling; rechts twee iets hoger gelegen vensters met 6-ruitsindeling met luiken. Achter dit deel van de gevel een opkamer. Oostgevel: beganegrond-niveau een centraal in de gevel gelegen 6-ruitsschuifvenster met op eerste verdieping-niveau een venster met 4-ruitsindeling. Noordgevel: een kleine aanbouw op rechthoekig grondplan opgetrokken in rode baksteen onder een met grijze pannen gedekt lessenaarsdak met aan de noordzijde een venster met 4-ruitsindeling. Stenen schuur (18e- wellicht 17e-eeuws): haaks op de noordzijde van het koetshuis en de tuinmanswoning, opgetrokken in rode baksteen met centraal in de smalle noordgevel een houten deur met bovenlicht met 12-ruitsindeling met direct hier op aansluitend een houten luik. Links van deze deur met bovenlicht en luik een breed venster met 12-ruitsindeling.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)