403057 - Sterreschans
Loenen C 945
Bij Rijksstraatweg 18, 3631 AC te Nieuwersluis

Omschrijving

VECHTSTOEP MET SIERVAZEN OP SOKKELS uit de 18e eeuw, bestaande uit een voluutvormig uitzwenkende bakstenen keermuur met centraal gelegen rechte aanleg-zijde, aan de Vecht evenwijdig aan de ingangspartij van het huis gesitueerd. Aan de noord en zuid gelegen (uit-)einden een bakstenen sokkel met hardstenen Lodewijk XV console waarop een effen marmeren kelkvormige vaas in late Marot-stijl, uit ca. 1750. Aan de Vechtzijde wordt de stoep door een 19e-eeuws smeedijzeren balustrade van stijlen en regels begrensd, waarvan het verloop de uitzwenkende belijning van de stoep volgt. Aan de hoeken van de balustrade een iets verzwaarde stijl met knopvormige bekroning. Centraal in de balustrade een dubbel draaihek met links bovenaan in verguld ijzer de letters STERRE en rechts SCHANS.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen