403057 - Sterreschans
Loenen C 945
Bij Rijksstraatweg 20, 3631 AC te Nieuwersluis

Omschrijving

HOUTEN TUINHUIS, aan de Vecht gelegen, op achtzijdige grondslag, met vlak dak met overstek, dat geschraagd wordt door gootklossen, die paarsgewijs op de hoeken aan de bovenkant van elke zijde aanzetten. Het in de jaren '80 van deze eeuw gerestaureerde en enigszins in Jugendstil opgetrokken tuinhuis, dat uit ca. 1900 dateert en in ca. 1920 van Houdringe (De Bilt) naar Sterreschans is verplaatst, is omgaand van een daklijst van verticale delen met muizetandvormige begrenzing aan de onderzijde voorzien. De naar het oosten (Vecht) gerichte ingangspartij, die een gehele zijde in beslag neemt, bestaat uit een rechthoekig kozijn, waarin vroeger een dubbele draaideur met aan weerszijden twee ruitloze vensters met diagonale roedenverdeling en aan de bovenzijde vier ruitloze bovenlichten met op de hoeken driepasboogvormige omlijsting. Aan weerszijden van de ingangspartij een over de gehele breedte van de zijden gelegen venster met smaller centraal aan deze zijden gesitueerd bovenlicht, waarin een Jugendstil-patroon van verticale, horizontale en gebogen roedenverdeling. Aan weerszijden van deze zijden een over de gehele breedte van een zijde gelegen venster met een Jugendstil-patroon van verticale en horizontale roedenverdeling. Aan de bovenzijde van het venster een gevelbekleding van diagonaal tegen elkaar geplaatste houten delen. De drie achterzijden van het tuinhuis zijn met houten delen in verticaal verband afgetimmerd. Interieur: aan de achter(west-)wand loodrecht tegenover de ingangspartij een ingebouwde kast met twee rijk bewerkte kastdeuren met Jugendstil-patroon van verticale, horizontale, diagonale en gebogen delen.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen