403057 - Sterreschans
Loenen C 918
Rijksstraatweg 7, 3631 AA te Nieuwersluis

Omschrijving

BOERDERIJ IN OVERPARK. Onderkelderde hallehuisvormige boerderij op rechthoekig grondplan in rode baksteen (staand-verband metselwerk), uit de tweede helft van de 18e eeuw. De boerderij is overkapt met een rieten zadeldak met rode nokpannen, met versnijding ter hoogte van de overgang van het woonhuis (oostzijde) naar de stal (westzijde), vanaf welk punt de dakschilden lager zijn doorgetrokken. Aan de voor(oost-)zijde wordt de boerderij afgesloten door een tuitgevel. Woonhuis-gedeelte: aan de noordoosthoek de onderkelderde opkamer met een dubbel openslaand venster met zestien-ruitsindeling met luiken aan de noordzijde en twee identieke vensters met luiken aan de voorzijde. Aan de noordgevel onder de opkamer twee keldervensters met diefijzers en luiken en aan de voorzijde een dubbel keldervenster met diefijzers en luiken, eveneens onder de opkamer. Links aan de voorgevel beganegronds een kruiskozijn met vensters met 6-ruitsindeling en in de bovenvakken vensters met 4-ruitsindeling. Op eerste verdieping een dubbel openslaand 16-ruitsvenster met luiken en 5-ruits bovenlicht. Zuidzijde: drie zes-ruitsschuifvensters met luiken. De ingang is aan de noordzijde gesitueerd tussen de stal en opkamer en bestaat uit een deur met 2-ruits bovenlicht. Stal-gedeelte: aan noord- en zuidzijde drie vensters met 6-ruitsindeling. Sinds kort na 1815, toen er op Sterreschans een aanleg in landschapsstijl werd gerealiseerd, vormt de boerderij de kern van een 'ferme ornie'.