Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
40408
Complexnummer
529904 - Slot Zeist
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82643/121
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Zeist L 449
Bij Zusterplein 20, 3703 CB te Zeist

Omschrijving

Omschrijving

Volledig omgrachte en aan drie zijden omhaagde BEGRAAFPLAATS van de Broedergemeente die aan de noordoostzijde door een tuinmuur wordt afgescheiden. De begraafplaats gesticht na 1748 is gelegen tussen de bebouwing aan het Zusterplein en de dwars op de hoofdas van de buitenplaats gerichte Zinzendorflaan, op het terrein van de voormalige Nieuwe Kom ten noorden van de hoofdas. De dodenakker kenmerkt zich door een regelmatige aanleg met gelijkvormige, liggende rechthoekige en cirkelvormige grafstenen in rijen, waarop in Romeinse cijfers het lidmaatnummer van overledene. Het oudste graf dateert van 1777. Tussen de graven zijn bomen geplant. De begraafplaats is toegankelijk via een houten brug over de kavelsloot en een poort bestaande uit een houten dubbel draaihek tussen baksteen pijlers met hardsteen afdekstukken aan de Zinzendorflaan. Via de zuidwestzijde is de begraafplaats via een poort in de muur te verlaten. Links tegen de muur staat een plat afgedekt lijkenhuisje, met geprofileerde gevellijst en een getoogde deuropening in de noordoostzijde.

Waardering

BEGRAAFPLAATS behorende bij Slot Zeist is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de collectieve funerair-historische en genealogische waarde van de grafstenen; - wegens de gaafheid van de aanleg, typerend voor het kerkgenootschap waarvoor het bedoeld is; - als kenmerkend onderdeel van de unieke ontwikkeling van de buitenplaats Slot Zeist tot vestigingsplaats van de Hernhutters in Nederland.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529904. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen