Amersfoortseweg 11 A, 3735 LJ te Bosch en Duin

Omschrijving

Vrijstaande VILLA met verdieping, rondom voorzien van terrassen en balcons, afgedekt door platte daken met groot overstek, gebouwd 1915-'16 naar ontwerp van Robert van 't Hoff (1914) in een door het plastisch groeperen van rechthoekige massa's met dominerende horizontale lijnen aan het werk van F.L. Wright verwante trant. Een der vroegste voorbeelden van toepassing van betonskeletbouw bij woonhuizen; de met baksteen gevulde wanden zijn alle witgepleisterd en voorzien van grijsgekleurde plinten en banden. Het huis is opgetrokken in een geometrisch bepaalde, vrijwel geheel symmetrische plattegrond, waarbij de haard als middelpunt dient en waarbij de hoofdas van de benedenverdieping haaks op die van de bovenverdieping is gericht. Aan de zuidzijde op de benedenverdieping, over de volle breedte van het huis, de woonkamer met haard en over het plafond doorlopende banden. De overige vertrekken gesitueerd rondom het centrale trappehuis. De ingangspartij bevindt zich aan de N.zijde, en bevat de ingang met stoep in het midden en aan elke zijde een gekoppelde reeks van drie vensters, in kelder- en benedenverdieping, en een reeks op de bovenverdieping. De west- en oostgevel bevatten elk beneden een uitbouw ter breedte van acht vensterassen en boven in het midden vier gekoppelde vensters met twee balcons ter weerszijden; aan de oostzijde bevindt zich nog een buitentrap. De zuidgevel bevat beneden een door een luifel afgedekte serre met ervoor een terras met twee trappen, op de verdieping in het midden drie gekoppelde vensters met twee balcons ter weerszijden.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)