Bloemendaal E 2005
Bij Korte Zijlweg 5, 2051 BD te Overveen

Omschrijving

Tegen de noordzijde van en deels onder het koor van de reeds beschermde RK kerk OLV Onbevlekt Ontvangen aangebouwde bisschoppelijke grafkapel, uitgevoerd in neogotische trant naar posthuum ontwerp van Th. Molkenboer in 1864. De in dezelfde baksteensoort als van de kerk opgetrokken grafkapel, waarvan de muren zijn voorzien van een kanteel-achtige bekroning en van overhoeks geplaatste steunberen, is alleen van buiten af toegankelijk, vanaf de zijde van de begraafplaats, door middel van een voorportaal. De voorgevel bevat boven het van dubbele spitsboogvormige deuren met ijzeren gehengen voorziene portaal het opschrift locus depositionis episcoporum sanctae ecclesiae harlem met christelijke (graf)symbolen, en voorts een vierpas en vijf wapenschilden; het middelste kanteel wordt bekroond door een kruis. De linkerzijgevel bevat een spitsboogvenster met glas-in-lood en een smal portaalvenster. De korte rechterzijgevel is vrijwel blind. Inwendig leiden vier treden naar de lager gelegen grafkelder, die door stenen kruisribgewelven wordt overkluisd en die door een spitsboogvormige doorgang van het portaal wordt gescheiden. Te weerszijden bevinden zich aan de korte zijden elk zes natuurstenen gedenkplaten, waarvan zes met inscriptie ter nagedachtenis van de sinds 1861 overleden Haarlemse bisschoppen. Tegen de achterzijde bevinden zich een eenvoudig altaar en gebeeldhouwd stenen kruis met Christusfiguur. De vloer bestaat uit gele plavuizen. Bisschoppelijke grafkapel van belang als onderdeel bij de reeds beschermde kerk OLV Onbevlekt Ontvangen en wegens de met de specifieke functie verbonden architectuur- en cultuurhistorische waarden.

Ja Religieuze gebouwen Kapel (F)