Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
405681
Complexnummer
401776 - Ampsen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82908/109
Kadastrale aanduiding
Laren Gelderland A 795
Bij Laan Ampsen 8 A, 7241 NG te Lochem

Omschrijving

BALUSTRADE, TOEGANGSHEK EN TOEGANGSBRUG aan het voorplein uit ca. 1760, gebouwd in de tijd van Jan Herman Sigismund van Nagell. Het ensemble vormt een onderdeel van de classicistische indeling van het voorplein.

De tweebogige bakstenen toegangsbrug, die op de hoofdas van de aanleg is gelegen, is aan weerszijden voorzien van een zandstenen balustrade met balustervormige spijlen, die aan weerszijden van de brug naar de gracht gesitueerde bakstenen keermuren tot aan de bouwhuizen omlopen. Op de hoeken van de balustrade vier 19e-eeuwse smeedijzeren lantaarns op smeedijzeren piedestals. Loodrecht boven de pijler tussen de twee bogen van de brug een rijk bewerkt smeedijzeren traliehek, samengesteld uit een vleugeldeur met tralies, met aan weerszijden door smalle met krulwerk bezette tussenstukken omlijste zijstukken met tralies (waarvan een met toegangshek), met aan de buitenste zijden voluutvormige vleugelstukken van krullen en tralies.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 401776. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Balustrade