Laren Gelderland A 630
Bij Laan Ampsen 8, 7241 NG te Lochem

Omschrijving

Rechtzijdig 18e- en 19e-eeuws MUURWERK rond de voormalige boomgaard en moestuin aan de noordwestzijde van het noordwestelijke bouwhuis, omlopend langs de noord- en noordwestzijde van de gracht.

Het binnen het aldus omsloten terrein aanwezige muurwerk, dat dit terrein in kavels opsplitst, is van recentere datum - het is niet voorkomend op een K.L.M.-luchtfoto van Ampsen uit ca. 1930 - en is voor de historische aanleg van ondergeschikte betekenis.

Aan de noordzijde is de muur hoger dan het overige gedeelte; tegen deze muur bevonden zich oorspronkelijk de hoog geplaatste lessenaars van een voormalige druivenkas. Tussen de aan de gracht gelegen gevel van het noordwestelijk bouwhuis en de muur een smalle opening met enkele treden, die naar de gracht afdalen. Aan deze zijde wordt de muur door een samengestelde hoekpijler met basement afgesloten.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur