Loenen E 572
Bij Oud Over 33, 3632 VA te Loenen aan de Vecht

Omschrijving

TUINKOEPEL. Achtzijdige (elkaar alternerend vier brede en vier smalle zijden) onderkelderde houten koepel van omstreeks 1750 op bakstenen fundament onder tot acht dakschilden uitgebouwd met lood gedekt tentdak, met op de hoeken omgaande pilasters met blokmotief. De bovenzijde wordt door een kroonlijst met simaaslijst afgesloten. Ter hoogte van de pilasters springt de kroonlijst iets naar voren. Ingangspartij, waarvoor een hardstenen bordes en trap van 3 treden (oorspronkelijk voorzien van een leuning), gelegen aan de naar het zuidwesten gelegen brede zijde, bestaande uit een door lijstwerk omgeven en met rocaille-ornament (in jaren '50 van deze eeuw aangebrachte kopie door mevrouw Sondaar-Dobbelman) bekroonde dubbele deur met 4-ruitsvenster. Voor het erboven geplaatste venster een blind snijraam (in jaren '50 van deze eeuw aangebrachte kopie door mevrouw Sondaar-Dobbelman). Het snijraam, dat aan de bovenzijde licht is getoogd, is voorzien van een rijk snijwerk van voluutvormige krullen in Lodewijk XV-stijl. De overige brede zijden van de koepel zijn voorzien van een schuifvenster met 12-ruitsindeling. De smalle zijden van de koepel zijn voorzien van een schuifvenster met 8-ruitsindeling. Het in een brede zijde naar het zuidoosten gerichte venster van de koepel is aan de binnenzijde door luiken verblind. Deze luiken in het begin van de jaren '70 aangebracht. Oorspronkelijk waren de gedeelten van de schuifvensters boven de wisseldorpels blind. Deze gedeelten zijn tijdens de restauratie in het begin van de jaren '70 door de huidige bovenlichten vervangen. De koepel werd in 1957 gerestaureerd. Op een prent van de koepel door P.J. Lutgers uit 1836 (Gezichten aan de rivier de Vecht) is de koepel uitgebeeld met een balustrade boven de kroonlijst, een element waarvan de aanwezigheid door de overlevering niet bevestigd kon worden. Uit stilistisch oogpunt zou de aanwezigheid van deze balustrade goed mogelijk geweest kunnen zijn. Interieur: aan de binnenzijde is de koepel met een houten lambrizering van eenvoudig paneelwerk bekleed.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen