Dalfsen H 740
Heinoseweg 4, 7722 JP te Dalfsen

Omschrijving

HOOFDGEBOUW. Herenhuis op rechthoekige plattegrond, deels onderkelderd, met twee verdiepingen onder met zwart geglazuurde pannen gedekt schilddak. De indeling is symmetrisch. De voorgevel telt zeven vensterassen; de westelijke en oostelijke zijgevel vier vensterassen; de achtergevel aan weerszijden van de driezijdige uitbouw van de koepelkamer telkens twee vensterassen en een blindnis. De schuifvensters op de bel-etage hebben een 18-ruitsindeling en aan weerszijden van de toegang 12-ruitsramen. De entree met dubbele toegangsdeur, waarvoor een halfronde hardstenen bordes van vijf treden, met dubbele gepaneelde deuren, waarboven een bovenlicht met ster- en cirkelvormige indeling, wordt benadrukt door een natuurstenen middenpartij met pilasters ter weerszijden. Boven de entree het opschrift, aangebracht omstreeks 1900, dat als bouwjaar van het huis 1705 noemt. De schuifvensters van de tweede verdieping een indeling met 12 ruiten en aan weerszijden van het dubbele middenvenster een smal venster, ingedeeld met 21 ruiten. Het naar binnen openslaande dubbele middenvenster bezit een indeling van 2x28 ruiten. Boven het natuursteen omlijste middenvenster de beschilderde alliantiewapens van Van Dedem-Van Delen (Willem Jan van Dedem, gehuwd met Gerbrecht van Delen). De gevel wordt afgesloten, evenals de andere met een kroonlijst, die boven de middenpartij half cirkelvormig is. De vensters in de westelijke zijgevel hebben een 18-ruitsindeling op de bel-etage en op de eerste een 12-ruitsindeling, evenals de vensters in de achtergevel en de oostelijke gevel. De veelhoekige sluiting van de koepelkamer heeft boven en beneden vensters met een zelfde indeling. De vensters waren oorspronkelijk voorzien van persiennes. In de oostelijke zijgevel een toegangsdeur, met in 1986 aangebrachte 'Amsterdamse'-stoep (stoep bij de restauratie van de jaren '80 van de 20e eeuw aangebracht ter vervanging van de bestaande stoep, die was samengesteld uit omgekeerde natuurstenen drinkbakken). De dakkapellen aan de voorzijde, dubbele naar binnen openslaande vensters, met horizontale natuurstenen band op kaphoogte en voorzien van tentvormige afdekkappen. De torenvormige uitbouw, naar ontwerp van L.H. Eberson, wordt bekroond door een houten, open klokketorentje. Inwendig is het huis nagenoeg symmetrisch ingedeeld. De tonvormige gewelven in de kelder snijden elkaar kruislings. Op de bel-etage een met wit marmeren vloer bedekte vestibule. De vestibule bezit stucwerk uit het laatste kwart van de 18e eeuw, toen door Coenraad Willem van Dedem - heer van de Rollecate en Den Berg (1738-1816) - gemoderniseerd, met supraporten waarop onder meer jachtattributen en een wijdse, aan de onderzijde met eenvoudig ornament gestucte, houten wenteltrap met binnenboom. Het vertrek ter linkerzijde heeft een van stucdecoratie (tuinattributen) voorziene schoorsteenboezem, eveneens uit het eind van de 18e eeuw, en een vroeg 19e-eeuwse zwart marmeren schoorsteenmantel. De vensters zijn voorzien van 18e-eeuwse binnenluiken, zoals in alle overige vertrekken. Daarachter een vertrek, ontworpen door L.H. Eberson, met zwart marmeren schoorsteen, houten lambrizering en neoclassicistische stucdecoratie. De koepelkamer (1866), eveneens naar het ontwerp van Eberson, heeft een 19e-eeuwse wit marmeren schoorsteen en rijke stucdecoratie. Ter zijde daarvan de voormalige keuken met schoorsteen met schildpadtegels bedekt fornuis en witte/schildpadbetegeling tegen de wand. Rechts van de vestibule de bibliotheek met boekenkast in jugendstil-vormen, zwart marmeren schoorsteen en stucdecoratie. Verder op deze verdieping een werkkamer met eiken gepaneelde betimmering (tussen de vensters), toegangsdeur en neo-renaissance schoorsteen met getorste, gegoten betonnen zuilen en een betegeling met een drietal voorstellingen. Op de eerste verdieping in het westelijk appartement 19e-eeuwse betimmering met schoorsteen en op doek geschilderd schoorsteenstuk, voorstellend De roof van Europa, en een supraporte met een op doek geschilderde mythologische voorstelling. In de vertrekken op deze verdieping verschillende wit en zwart marmeren 19e-eeuwse schoorstenen.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats