Etten-Leur F 959
Hoge Vaartkant 110, 4873 LL te Etten-Leur

Omschrijving

Landschappelijk goed gesitueerd complex bestaande uit een boerderij met vrijstaande Vlaamse schuur en bakhuis. In het buitengebied gelegen langgevel boerderij waarvan het woonhuis dateert uit het begin van de 19e eeuw en de aangebouwde stal met dwarsdeel is gewijzigd in 1934. Het woonhuis is met de korte gevel naar de weg gekeerd en is opgetrokken uit kleine gele baksteen onder met riet gedekt zadeldak; de kopgevel is gepleisterd; de ingang bevindt zich in de linker zijgevel en bestaat uit een stroken deur met een snijraam in het bovenlicht; links en rechts daarvan een oorspronkelijk 20-ruits schuifraam, waarvan de indeling in het onderraam is gewijzigd; in de voorgevel een smal 12-ruits venster aan de linker zijde en een kloosterkozijn in de opkamer rechts; op de verdieping twee kloosterkozijnen; de rechter zijgevel heeft een venster met een horizontale indeling in drieën. De indeling van het woonhuis met kelder en opkamer is nog de oorspronkelijke, de plafonds zijn echter afgetimmerd met board en de stookplaatsen zijn voorzien van een 20e-eeuwse betegeling. De aangebouwde stal met dwarsdeel, gebouwd in groter formaat baksteen, is gedekt door een zadeldak met gesmoorde pannen, heeft een dubbele deeldeur onder betonlatei, verschillende staldeuren en gietijzeren ramen; tegen de rechter zijgevel is een aanbouw onder lessenaarsdak geplaatst. De grote 19e-eeuwse Vlaamse schuur is iets naar achter op het erf geplaatst, evenwijdig aan de linker zijgevel van de boerderij; de met riet gedekte schuur is opgebouwd uit baksteen, staand en liggend beschot, en bezit hoge wagendeuren onder het opgewipte dak aan de rechter zijde, zowel aan de weg- als aan de veldkant; het rieten schilddak wordt ondersteund door een eikehouten gebintstelsel met ingehakte merktekens en jaartallen. De schuur is zowel door het volume als door de vorm voor deze streek een bijzonder bouwwerk. Het 19e-eeuwse bakhuis staat met de korte gevels naar de boerderij en de schuur gekeerd; de ingang bevindt zich in de korte rechter zijgevel, in de rechter lange gevel een tweede deur; de korte gevels zijn gepleisterd, het bakhuis is opgetrokken in rode steen onder met rode pannen gedekt zadeldak; de schoorsteen is geplaatst boven de linker korte gevel. De 19e-eeuwse langgevel boerderij met Vlaamse schuur en bakhuis is van algemeen belang wegens - de groepering en situering in het landschap - de Vlaamse schuur met een voor deze streek opvallend volume en vorm, welke beide goede bewaard zijn - het in hoofdzaak goed bewaarde in- en exterieur van het woonhuis. Gezien de landschappelijke, situerings- en architectuurhistorische waarde van dit complex is bescherming op Rijksniveau van boerderij, schuur en bakhuis gerechtvaardigd.