Borsele W 841
Zwaaksedijk 6, 4434 RD te Kwadendamme

Omschrijving

Nabij het Zwaakse of Kwistenburgse Weel gelegen BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een 18e-eeuws woonhuis met iets bredere, aangebouwde schuur, 19e-eeuwse vrijstaande wagenschuur met aankapping en aanbouw, vroeg 20e-eeuws varkenshok en vermoedelijk 18e-eeuws bakhuis. Het 18e-eeuwse woonhuis is gedekt door een zadeldak met rode pannen; een schoorsteen bevindt zich boven op de nok en een tweede schoorsteen is geplaatst tegen de zijgevel (vanaf het maaiveld tot aan de dakrand); de voorgevel en de zijgevel zijn met cement in blokvorm bepleisterd, de achtergevel bestaat uit rode en gele baksteen boven een cementplint; de deur met bovenlicht bevindt zich links van het midden in de voorgevel; links daarvan een venster, rechts ervan twee vensters; de roedenverdeling van de vensters is drieruits aan de bovenzijde en een tweedeling daaronder; in de zijgevel twee kloosterkozijnen onder de kap en een klein venster in de opkamer; in de achtergevel rechts een keukendeur, toegankelijk via een hardstenen trapje, links daarvan twee negenruiters en een klein venster. De tegen het woonhuis aangebouwde schuur is iets breder dan het woongedeelte; de schuur heeft een met een riet gedekt zadeldak waaraan een wolfeind, liggend houten beschot aan de hofzijde en aan de kopgevel, en baksteen aan de veldzijde. In de houten gevel twee dubbele mendeuren en een enkele deur; boven de dubbele mendeuren is het rietdak opgewipt; in de gevel aan de veldzijde kleine liggend rechthoekige vensters, zes paardestaldeuren en een schuurdeur. De indeling van het woonhuis en de schuur zijn nog de oorspronkelijke. De 19e-eeuwse houten wagenschuur is door een zadeldak met rode pannen gedekt; de rechtergevel is in steen vernieuwd; de aankapping is bedekt met golfplaat; tegen de linkerzijgevel een houten aanbouw, eveneens onder golfplaat. Het vroeg 20e-eeuwse varkenshok is gedekt door een zadeldak met rode pannen en bezit gietijzeren vensters; boven vier staldeuren bevinden zich ventilatieroosters in rondbogen. Het vermoedelijk 18e-eeuwse bakhuis is gecementeerd en met rode pannen gedekt; de bakoven is nog aanwezig. De boerderij Kwistenburg is gezien de situering nabij het gelijknamige weel, de groepering van de opstallen en de goed bewaarde hoofdvormen en detaillering van de opstallen van grote architectuurhistorische waarde, waarbij niet alleen het 18e-eeuwse woonhuis met schuur en bakhuis, maar ook de 19e-eeuwse wagenschuur en het vroeg 20e-eeuwse varkenshok tezamen de bescherming als monumenten op Rijksniveau rechtvaardigen.