Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
407234
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Frabritiusschool
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
27 november 1991
Kadaster deel/nr: 
82752/61
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
140577 - 469358

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Naar ontwerp van W.M. Dudok uit 1926 in baksteen onder samenstel van rieten schilddaken met overstek opgetrokken SCHOOLGEBOUW, genaamd Fabritiusschool en bestaande uit een langgerekte, gedeeltelijk witgeverfde hoofdvleugel van twee bouwlagen, voornamelijk bestemd voor klaslokalen, en onder een stompe hoek aansluitende, op verhoogd niveau gesitueerde, ongepleisterde vleugel, met in oorsprong achtereenvolgens onderwijzerskamer, gymnastiekzaal en fietsenstalling. In de oosthoek tussen beide vleugels de hoogoprijzende, vierkante schoorsteen en aansluitend terras, bereikbaar via een vijf treden tellende gemetselde stoep. De hoofdingang is gesitueerd in de korte, hoger opgetrokken, en op de verdieping van een horizontale vensterreeks voorziene, kopgevel van de hoofdvleugel en wordt gemarkeerd door een bij de teruggerooide zuidoosthoek omgezette luifel. De lange zuidoostgevel van deze vleugel wordt verder geleed door een achttal verticale vensterstroken met korte, blauw-gerande luifels en rechts drie vierkante vensters op de beganegrond en door een horizontale reeks van gekoppelde vierruitsvensters met donkergekleurd raamhout en gele siersteen-omlijsting direct onder de kap, alsook door een bij de overgang naar de lager doorgezette dakvlakken aan de zuidzijde, licht naar voren gebouwd volume onder rieten steekklap, met voorts een smalle, plat afgedekte uitbouw. De zuidoostgevel van het zuidelijk, onder lage kap gebouwde deel is blind en bevat een bovenlaag van zwartgekleurde stenen, terwijl de zuidwestgevel over vrijwel de volle gevelbreedte is voorzien van onderverdeelde bovenlichten en door muurdammen gescheiden, onder doorgaande luifel geplaatste, benedenramen, alsmede van een zijdeur.

De lange noordwestgevel van de hoofdvleugel wordt geleed door twee doorgaande reeksen van klaslokaal-vensters, alle met onderverdeelde bovenlichten en ongelede benedenramen; bij de westzijde een naar voren gerooid, verhoogd, blokvormig volume onder rieten steekkap met in- en uitwendige trap, verlicht door een verticale, onderverdeelde vensterstrook en achter-ingang. De aan de noordzijde onder stompe hoek aansluitende, een bouwlaag tellende dwarsvleugel met laag doorgezet dakvlak aan de noordoostzijde bevat aan de lange noordwestzijde een vijftal dubbele deuren met roedenverdeling ten behoeve van de in oorsprong daarachter gesitueerde gymnastiekzaal, en voorts een drietal gekoppelde vensters met roedenverdeling. De zuidoostgevel bevat een horizontale reeks gekoppelde vensters voorzien van een kleine roedenverdeling, waarboven de kap licht is opgewipt. In de lage noordoostgevel onder de overhangende kap is in de oorspronkelijk open ruimte tussen de hoekpijlers een horizontale vensterreeks aangebracht.

Het naderhand met de oorspronkelijke oostelijke dwarsvleugel verheelde gedeelte van de Ruysdaelschool wordt apart omschreven onder het adres Ruysdaellaan 6.

Schoolgebouw met voor het gebouwtype en binnen het oeuvre van Dudok tamelijk zeldzame toepassing van rieten kappen, doch voor het overige van kenmerkende architectuur voor de vierde fase in de oeuvre-ontwikkeling van Dudok wegens de gematigd-plastische toepassing van blokvormige bouwvolumes, luifels, markante schoorsteen, geintegreerde terrasmuren en bloembakken, alsook wegens het afwisselend kleurgebruik, als zodanig van belang uit architectuurhistorisch en stilistisch oogpunt.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaFabritiuslaan521213 CTFabritiusschoolHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapOnderwijs en wetenschap

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumK2357