Hilversum C 9000
Hilversum C 8460
Merelstraat 39, 1223 NS te Hilversum
Merelstraat 45, 1223 NS te Hilversum

Omschrijving

In 1928 naar ontwerp van W.M. Dudok gebouwde CONCIERGEWONING ten behoeve van de tegenover gesitueerde Nassauschool en aansluitend bij het twaalfde gemeentelijk woningbouwcomplex, opgetrokken met twee plat afgedekte bouwlagen in baksteen op een nagenoeg vierkante plattegrond, met uitgebouwd ingangsportaal aan de oostzijde en voorzien van rechthoekige vensters, in oorsprong met onderverdeling.

In eenvoudige kubische vormen gebouwde conciërgewoning van voor de vijfde fase in de oeuvre-ontwikkeling van Dudok kenmerkende architectuur, uitsluitend van belang als onderdeel bij de Nassauschool.

In 1928 naar ontwerp van W.M. Dudok gerealiseerd SCHOOLGEBOUW, genaamd Nassauschool, bestaande uit in- en uitspringende blokvormige bouwvolumes van wisselende hoogte en plat afgedekt met overstek. Het geheel opgetrokken in baksteen op Y-vormige grondslag, waarbij de twee bouwlagen tellende vleugels met klaslokalen haaks op elkaar zijn geprojecteerd en de lagere vleugel met gymnastiekzaal en fietsenstalling onder stompe hoek aansluit aan de andere zijde van het prismatische, hoger opgetrokken middenblok met intern trappehuis en hoogopgaande toren met luifel in de top en waarbij pleinmuren en gemetselde plantenbakken in het geheel zijn geintegreerd. De noordelijke vleugel is aan de oostzijde over de halve diepte hoger opgetrokken en bevat op de kop een lager, deels teruggerooid bouwvolume met door luifel en dwarsmuur gemarkeerde neven-ingang en drie negenruitsvensters, op de verdieping een negental verdiepte vensters. De westgevel bevat aan de noordzijde een vrijwel gesloten muurvlak met boven een uitgebouwde vensterpartij en een langgerekt, grotendeels teruggerooid gedeelte waarin negen vensters met stalen onderverdeling tussen prismatische in blauw geglazuurde stenen uitgevoerde muurdammen en op de verdieping direct onder de dakluifel, zes lage vensterstroken met stalen onderverdeling. De oostgevel is onderaan teruggerooid en aldaar voorzien van horizontale vensters, waarboven overhangend een reeks van vijftien gekoppelde vensters en op de verdieping eenzelfde aantal vensters van hoger formaat. Op de noordoosthoek een schoorsteen met luifel. De langere oostelijke vleugel heeft twee cirkelvormige vensters rechts boven in de kopgevel en voorts een lage vensterstrook onder de overhangende bovenbouw, die op de noordoosthoek wordt gesteund door een forse, lichtblauw betegelde kolom en een portiek vormt voor de teruggerooide neveningang. De noordgevel bevat beneden een naar voren uitgebouwde galerij met gekoppelde vensters, die evenals de zeven vensters op de verdieping een stalen onderverdeling hebben. De aan het besloten schoolplein gesitueerde zuidgevel bevat op beide verdiepingen een reeks gekoppelde vensters over vrijwel de volle gevelbreedte en beneden twee uitgangen.

De halfhoge zuidwestelijke vleugel bevat aan de korte zijde een lager aangebouwde fietsenstalling met luifel steunend op een bol en met direct aansluitend eronder horizontale vensterstroken. De zuidwestgevel wordt geleed door een viertal dubbele deuren met roedenverdeling uit de bouwtijd, terwijl de westgevel wordt doorbroken door vier vensterstroken voorzien van in blauwe geglazuurde steen uitgevoerde bekroningen met tandlijst.

Het vrijwel gesloten, prismatische middenblok met afgeronde zuidoosthoek heeft aan de zuidwestzijde de vroegere hoofdingang, gemarkeerd door een overstekende luifel en een voor de zuidwestvleugel langs geprojecteerde pleinmuur, terwijl op de verdieping aan de westzijde een lage vide onder overstekende luifel is uitgebouwd; in de zuidgevel een viertal verdiepte vensters.

Waardering SCHOOLGEBOUW met CONCIERGEWONING van een voor de vijfde fase in de oeuvre-ontwikkeling in het werk van Dudok kenmerkende vormgeving wegens de gematigd-gevarieerde toepassing van horizontaliserende en verticaliserende, blokvormige bouwvolumes met karakteristieke luifelpartijen, markante schoorsteen en introductie van stalen vensterpartijen en als zodanig van belang uit architectuurhistorische en stilistisch oogpunt.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)