407231 - Woningbouwcomplex

Hilversum
Hilversum

Poortgebouw met woningen en winkels, Meidoornstraat 1-3; 4-6.

Symmetrisch opgezet poortgebouw, in oorsprong bestemd voor twee eengezinswoningen en twee winkelwoningen, met kapverdieping onder samenstel van zadel- en schilddaken, waarbij de centrale dwarskap zich verheft boven de kappen van de naar voren uitgebouwde, van puntgevels en steunberen voorziene winkelwoningen en de schilddaken van de teruggerooide zijgevels lager zijn doorgetrokken. Alle kappen hebben omlopende goten met lichtoverstek; aan de achterzijde worden de kappen doorbroken door twee langgerekte dakkapelreeksen te weerszijden van de tuitgevel boven de poort.

De feitelijke poort-doorgang is vlak gedekt en wordt aan weerszijden gemarkeerd door een halfrond gemetselde boog met uitkragende rollagen van koppen en strekken; aansluitend aan de achterzijde twee haaks op elkaar gemetselde bloembakken en in de poort de toegangen naar de twee middenwoningen. Aan de straatzijde zijn lage, door drie donker gekleurde banden afgewisselde, tuinmuren aangebracht, begrensd door korte dwarsmuren met vertandingen, aansluitend bij de ingangsportieken van de winkels die zich verder onderscheiden door de grote, rechthoekige etalageruiten. Tegenover nr. 1 en de poort een laag trapje, bij nr. 4 aan twee zijden een laag trapje met gemetselde terrasmuurtjes in verband met het plaatselijk niveauverschil.

Woningreeks met winkels en poort, deel uitmakend van het complex met monumentnummer 407231 en als zodanig van belang.

N.B. De bij de rechterhoekwoning (Meidoornstraat 4) naderhand aangebouwde garage valt buiten de bescherming.

JaMeidoornstraat41214 JRPoortgebouw met woningen en winkelHilversum
NeeMeidoornstraat61214 JRPoortgebouw met woningen en winkelHilversum