407231 - Woningbouwcomplex
Hilversum L 3840
Bosdrift 15, 1214 JS te Hilversum
Bosdrift 17, 1214 JS te Hilversum
Bosdrift 19, 1214 JS te Hilversum

Westelijke woningreeks met poort, Bosdrift 1-19.

Gevarieerd doch symmetrisch samengestelde reeks van tien eengezinswoningen, bestaande uit twee spiegelbeeldig uitgevoerde vleugels te weerszijden van een sterk teruggerooide, lage poort, opgetrokken in baksteen met kapverdieping onder samenstel van hoge zadel- en schilddaken met licht overstek en omgezette goten. Aan de voorzijde worden de kappen doorbroken door in totaal vier identieke dakkapelreeksen, aan de achterzijde door tien reeksen van afwisselend kleinere en grotere breedte. De ramen en deuren zijn gerenoveerd, waarbij zij hun oorspronkelijke indelingen zijn verloren.

Alle woning-ingangen worden gemarkeerd door korte zijmuurtjes met lage stoep, terwijl bij de linkerhoekwoning (Bosdrift 1) bovendien twee langgerekte dwarsmuren zijn opgetrokken, leidend naar het semi-openbare padenstelsel. De grotendeels als dwarshuizen opgezette vleugels hebben aan beide uiteinden een lager doorgetrokken dakschild en in de zijgevel een woning-ingang, waarboven een dakkapelreeks; aansluitend aan de achterzijde van de hoekwoningen (nrs. 1 en 19) een uitgebouwde schuur onder schilddak. Bij de door lange dwarsmuren gemarkeerde toegang naar de middenpoort zijn de vleugels voorzien van hoge puntgevels met laag middenrisaliet, in de zijgevels van een woning-ingang, waarboven een dakkapelreeks, en aan de achterzijde van een laag doorgezet schilddak. Te weerszijden van de rechthoekige poortdoorgang de met de middenwoningen (nrs. 9 en 11) verbonden schuurtjes.

Woningreeks met poort, deel uitmakend van het complex met monumentnummer 407231 en als zodanig van belang.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)