Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
407556
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Vondelschool
Complexnummer: 
407239 - Vondelschool
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
27 november 1991
Kadaster deel/nr: 
82714/186
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
139293 - 471187

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Hoofdgebouw Vondelschool.

Achterwaarts aan een plein gesitueerd schoolgebouw, hoofdonderdeel van de Vondelschool. De rondboogvormige ingangspartij bevindt zich excentrisch in de grotendeels gesloten, horizontaliserende, onderbouw, waarachter het grotendeels glazen, verticaliserende, bouwvolume - ter verlichting van het interne trappehuis - oprijst, waarop rechts, geaccentueerd door een verticale strook van blauw geglazuurde tegels, de hoogopgaande, in zwarte baksteen uitgevoerde, schoorsteenpartij aansluit.

Noordelijk bevindt zich de twee bouwlagen tellende, L-vormige hoofdvleugel, die op halve diepte aan de oostzijde hoger is opgetrokken en op de kop wordt afgesloten door een verticaliserend bouwvolume, waarop haaks de lage, westelijke dwarsvleugel van zeven traveeën is geprojecteerd, in oorsprong bestemd als fietsenstalling voor de naburige, aan de Jonkerstraat gesitueerde, school uit 1903.

De westgevel wordt doorbroken door horizontale vensterstroken met prismatische, met blauw geglazuurde tegels uitgevoerde, muurdammen onder doorgaande, witte luifels, overgaand in het middenblok, waarbij op de verdieping een koperen luidklok is aangebracht aan een met blauw geglazuurde tegels beklede, onder de luifel uitstekende, dwarsbalk, en op de beganegrond bij de ingang een dwarsmuur op de vijf treden tellende stoep; de ingangspartij is voorzien van een met oranje geglazuurde, in staande rollagen gemetselde, stenen gevulde boognis, waarvan het bovendeel is uitgevoerd in blauwgeglazuurde stenen.

De oostgevel bevat op beide verdiepingen elk twaalf klaslokaalvensters met verdeelde bovenlichten en ongelede benedenramen, evenals de zuidgevel van de oostelijke, een bouwlaag hoge, dwarsvleugel, die een klaslokaal bevat en aan de oost- en noordzijde blind is, uitgezonderd de onderverdeelde vensterpartij rechts in de kopgevel op de verdieping.

Aan de zuidzijde bevindt zich de achterwaarts gerooide, doch door middel van een gemetselde plantenbak-ommuring met het linkerdeel verbonden, vleugel met onderkelderde gymnastiekzaal en onder stompe hoek aansluitend, lagere westelijke dwarsvleugel, bestemd als berging bij de hoek de trap naar de kelder-ingang. De westgevel van het gymnastiekzaalgedeelte bevat een viertal horizontale keldervensters en direct onder de dakluifel een horizontaal onderverdeelde, tienvenster-assen brede, raampartij die bij de zuidgevel is omgezet over vier venster-assen boven de lagere, door zes smalle vensters doorbroken, dwarsvleugel. In de zuidgevel voorts een aparte ingang naar de gymnastiekzaal met stoep.

De vrijwel blinde oostgevel is geintegreerd met die van het middenblok, alwaar onder een omgezette dakluifel de kamer van het schoolhoofd is uitgebouwd, voorzien van twee verdiepte vensters met onderverdeling en een inwaartse sprong op de noordoosthoek. In de overigens gesloten oostgevel van het middenblok bevindt zich tevens een neven-ingang.

Schoolgebouw met bijbehorende onderdelen, hoofdonderdeel van het complex met monumentnummer 407239 en als zodanig van belang.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSchuttersweg361217 PZHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapOnderwijs en wetenschapSchoolgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumP1288