Scheemda M 179
Hamrikkerweg 18, Nieuw Scheemda

Omschrijving

Windwatermolen 'De Westerse watermolen' Achtkante bovenkruier in 1862 op de fundamenten van een afgebrande voorganger uit 1798 gebouwd door molenmaker Kamphuis te Nieuwolda ter bemaling van de Westersche Molenpolder. Sinds 1878 fungeert de molen als hulpbemaler; eerst bij een in dat jaar geplaatst stoomgemaal en sedert 1967 ter ondersteuning van het gemaal Rodetil. In 1952 werd een nieuwe roede aangebracht, in 1954 een nieuwe vijzelbak met vijzel, in 1964 vond restauratie van het achtkant plaats en in 1970 een algehele restauratie. Mooi in open weidegebied op 1.25 km ten westen van het Buiten Nieuwe Diep gelegen watermolen. Bekleed houten achtkant op veldmuren met dubbele deuren en enkele lichtopeningen; beklede houten kap; twee zelfzwichtende roeden met stroomlijnneus; een roede met remkleppen; gevlucht van 21.80 m.; twee vijzels. Watermolen uit 1862 van waterstaatkundig belang voor de geschiedenis van de Groninger polderbemaling in het algemeen en voor die van de vroegere Westersche Molenpolder in het bijzonder; voorts van belang wegens de betrekkelijke uniciteit voor het Oldambt alsook wegens de mooie ligging in open weidegebied.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen