408906 - Fogelsangh State
Westergeest D 3442
Kleasterwei 3, 9297 WR te Veenklooster
Kleasterwei 3 A, 9297 WR te Veenklooster

Omschrijving

HOOFDGEBOUW. Met de voor- en achtergevel loodrecht op de as Kleasterwei en Keningswei gelegen bakstenen gepleisterd hoofdgebouw, licht okergeel geschilderd, op rechthoekige grondslag, dat met de twee bouwhuizen aan weerszijden een architectonisch en iconologisch ensemble vormt. Het twee verdiepingen hoge en onderkelderde hoofdgebouw heeft een omlopend met blauwe Friese golfpannen gedekt schilddak, dat op elk der vier nokpunten van een bakstenen vierkante schoorsteen is voorzien. Het schilddak werd in 1934 aangebracht naar het type schilddak van voor de verbouwing uit 1872, toen op het hoofdgebouw en de bouwhuizen een lager schilddak werd aangebracht. Bij deze verbouwing in 1872, die naar plannen van architect J.I. Douma en onder toezicht van de architect Hendrik Kramer geschiedde, werd de in het midden gelegen ingangspartij tot het niveau van de bel-etage verhoogd en voorzien van een hardstenen bordes van vijf treden. De wapenleeuwen met wapens van Van Harinxma voor aan de zijkanten van dit bordes werden in 1938 door de toenmalige eigenaar B.Ph. baron van Harinxma thoe Slooten geplaatst, die ook het wapenrelief van Van Harinxma centraal boven de ingangspartij binnen het fronton liet aanbrengen. De indeling van de door pilasters in kolossaal-orde in zeven traveeën gelede voorgevel met een iets bredere middentravee waarin ingangspartij, dateert vermoedelijk uit het laatste decennium van de 18e eeuw, toen het van oorsprong uit circa 1650 daterende huis, dat in de eerste kwart van de 18e eeuw een aanzienlijke verbouwing had ondergaan, ingrijpend werd verbouwd. In 1872 bleef deze gevelindeling bestaan, maar werd het gebouw omgaand van een pleisterlaag voorzien en werd ook de pleisterdecoratie alsmede de gootlijst aangebracht. Ook werd het bestaande fronton door een fronton van aanzienlijk geringere afmetingen vervangen en werden op het eerste-verdieping-niveau de huidige vensters met licht getoogde bovendorpels aangebracht; de ramen met 16-ruitsindeling werden in 1959 geplaatst, evenals de schuiframen met 24-ruitsindeling op de bel-etage, om zo de 18e-eeuwse allure van het huis aan deze zijde te vergroten. De huidige vensters met 8-ruitsindeling op souterrain-niveau zijn als zodanig al op foto's uit 1872 waarneembaar en dateren wellicht nog uit de 18e eeuw. In 1872 werd tegen de middenrisaliet een eenvoudig gietijzeren balkon aangebracht met gietijzeren balustrade. De vensters in de achter(oost-)gevel staan in vier groepen van twee, gescheiden door een brede dam, waarboven thans de dakkapellen staan. Voor 1872 stonden deze boven de middelste vensterparen en hadden een 25-ruitsindeling en eenvoudige wangstukken. Krap tegen de zijden van de middelste vensterparen is de 'koepelkamer' met verdieping uitgebouwd gedekt door een laag zadeldak tegen een tympaan, dat versierd is met een smalle lijst waarboven een ornament geschilderd is. Voor de drie vensters op de verdieping is een breed balkon aangebracht met karakteristiek gietijzeren hekwerk en op de hoeken twee gietijzeren vazen, die waarschijnlijk uit het eind van de 19e eeuw dateren. Het balkon steunt op vier voluutvormige consoles. Onder het balkon een bordes. Ter weerszijden van het bordes twee 19e-eeuwse bronzen sculptures, voorstellende jachthonden, op een hardstenen rechthoekige sokkel. Aan de zuidelijke gevel zijn nog 17e-eeuwse bouwsporen zichtbaar: een lager smaller muurgedeelte waarin twee hoge smalle vensters waren gesitueerd met kantblokken en geblokte rondbogige ontlastingsbogen. Evenals de zuidelijke gevel kenmerkt de noordelijke gevel zich door een onregelmatige vensterindeling. Interieur: rechthoekige hal op bel-etage-niveau aan westzijde van het huis, met in het verlengde ervan aan de oostgevel de zogenaamde tuin- of koepelkamer uit ca. 1840. De wanden van deze kamer hebben een marmer imitatie van stucco lustro met grote rechthoekige panelen ter hoogte van de vensters. In de hoeken van deze panelen zijn palmetdecoraties aangebracht en in het midden grote rozetten. Het plafond, dat door middel van een koof op een kroonlijst rust, heeft een lijst met kleine rozetten en in het midden kandelabervormige ornamenten. In het midden is een grote rozet met waaiervormige uitstulpingen, omlijst met bloemmotieven gestuct. De schoorsteen is omgeven door een wit marmeren mantel.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats