408906 - Fogelsangh State
Westergeest D 3442
Kleasterwei 1, 9297 WR te Veenklooster

Omschrijving

NOORDELIJK BOUWHUIS, dat met zijn achtergevel evenals bij het zuidelijk bouwhuis op de rooilijn van de voorgevel van het hoofdgebouw gelegen is. Het wordt door een muur (waarin een doorgangsdeur) met het hoofdgebouw verbonden. Dit bouwhuis (waarin woning) vormt met het hoofdgebouw en het zuidelijk bouwhuis een historisch en architectonisch ensemble, dat iconologisch kenmerkend is voor de ordening van gebouwen in de kern van een 17e- of 18e-eeuwse buitenplaats. Het twee verdiepingen hoge bakstenen bouwhuis werd in het laatste decennium van de 18e eeuw gebouwd. Het is voorzien van een omgaand met blauwe Friese golfpannen gedekt schilddak uit 1872, dat toen ter vervanging van een hoger schilddak werd aangebracht. Voor(west-)gevel beganegrond-niveau is in vijf traveeën geleed met in het centrum een halfronde dubbele deur in rechthoekige omlijsting. Ter weerszijden twee laat 18e-eeuwse schuifvensters met 40-ruitsindeling en twee enkele deuren met halfrond bovenlicht met roedenverdeling in gebogen lijnen in een rechthoekig kozijn aan de buitenzijden. De centraal gelegen deurpartij is van een omlijsting van pilasters en een kroonlijst voorzien en wordt op eerste-verdieping-niveau bekroond door een deur met voluutvormig pleisterwerk ter weerszijden. Deur en omlijsting werden in 1872 aangebracht ter vervanging van een venster en een tympaan boven de centrale deurpartij. Ter weerszijden van de deur op eerste-verdieping-niveau vier lage schuifvensters met 6-ruitsindeling. Zuidgevel: in drie traveeen geleed met centraal geplaatst een deur met bovenlicht, identiek aan de deuren aan de buitenzijden van de voorgevel.Ter weerszijden twee schuifvensters met 9-ruitsindeling onder de wisseldorpel en een aan het bovenlicht van de deur identieke roedenverdeling boven de wisseldorpel. Op eerste-verdieping-niveau drie lage schuifvensters met 6-ruitsindeling. De voor- en zuidgevel van het noordelijk bouwhuis en de verbindingsmuur met het hoofdgebouw zijn voorzien van een gebouchardeerde 19e-eeuwse pleisterlaag.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.