408906 - Fogelsangh State
Westergeest D 1961
Keningswei 2, 9297 WN te Veenklooster

Omschrijving

KLEINE BOERDERIJ MET SCHUUR ten oosten van het hoofdgebouw, 'de Boskplaets' genaamd, van het kop-hals-romp-type, uit de 19e eeuw, met naar het noorden gerichte kop met een verdieping, dat evenals de hals van een met blauwe Friese golfpannen gedekt zadeldak is voorzien. In de voor(noord-)gevel van de in de tweede helft van de 19e eeuw herbouwde kop twee rechthoekige vensterkozijnen. De uit de eerste helft van de 19e eeuw daterende romp is overkapt met een rieten wolfdak, waarvan het oostelijke dakschild tot een lessenaarsdak is doorgetrokken. De onderste regels van de dakschilden zijn met blauwe Friese golfpannen gedekt. Aan de wolfeinden van het dak uileborden, bekroond door een gevelmakelaar, waarin het motief van twee gestileerde zwanekoppen. De boerderij is gelegen aan de lindensingel ten oosten van het hoofdgebouw.