Stationsstraat 28, 9401 KX te Assen

Omschrijving

DIENSTWONING. Deels onderkelderde witgepleisterde dienstwoning uit ca. 1910 op T-vormige grondslag, onder met rode pannen gedekt zadeldak met wolfeinden. Aan de zuidzijde bevindt zich een rechthoekige aanbouw onder een plat dak van recentere datum. Voor(noord-)zijde: centraal gelegen ingangspartij, bestaande uit een paneeldeur met getoogd 8-ruits venster en getoogd 16-ruits bovenlicht, die wordt voorafgegaan door een bordes van 2 treden met gele klinkers. Het bordes is van een overkapping voorzien, die in feite een voortzetting is van het dakschild aan deze zijde. De overkapping rust op een houten pijler. Direct rechts van de ingangspartij springt de gevel een stuk naar voren. In dit vooruitspringende gevelstuk beganegronds een schuifvenster met getoogd 8-ruits bovenlicht. Links van de ingangspartij een dubbel schuifvenster met getoogd 28-ruits bovenlicht. Rechts van de ingangspartij twee dubbele schuifvensters met getoogd 28-ruits bovenlicht. Op de eerste verdieping links een dubbel 18-ruits dakkapel en rechts een dubbel schuifvenster met 28-ruits bovenlicht. Rechter zijgevel: twee dubbele schuifvensters met getoogd 28-ruits bovenlicht met 28-ruits indeling. Deze gevel wordt in het midden door een uitgebouwde schoorsteen doorbroken. Linker zijgevel: aan de rechter zijde op de beganegrond en eerste verdieping een dubbel schuifvenster met getoogd bovenlicht met 28- ruitsindeling. Aan de linker zijde, alwaar de gevel onder een rechte hoek een stuk terug springt, op souterrain-niveau een 15-ruitsvenster en op de beganegrond een dubbel schuifvenster waarvan het bovenlicht recent is aangebracht. Op de beganegrond zijn de vensters aan deze drie gevels van luiken voorzien die met een rode zandloper op een wit fond en een groene rand zijn beschilderd. Ter hoogte van de bovendorpels van deze vensters, die door een bakstenen strek wordt bekroond, is aan deze gevels een bakstenen kordonlijst aangebracht. Aan de achterzijde is de woning links van een dubbele getoogde terrasdeur voorzien, met getoogde 2-ruitsvenster en een getoogd 28-ruits bovenlicht. Er voor een uitgebouwde open houten serre onder lessenaarsdak. Op de eerste verdieping een uitgebouwde dakkapel, die van later daum is en die geen monumentale waarde heeft. Dit geldt tevens voor de langwerpig rechthoekige aanbouw aan de rechter zijde van de achtergevel.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)