Domburg K 3385
Dunoweg 14, 4356 EK te Oostkapelle

Omschrijving

Het voormalige KOETSHUIS is ten noordwesten van het hoofdgebouw gesitueerd en ligt in de meest noordelijke hoek van de buitenplaats, waar de oprijlaan naar de Dunoweg leidt. Het bakstenen koetshuis bestaat uit een begane grond met kapverdieping. Het heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zwart pannen zadeldak. In de voorgevel wordt de naar voren springende, bakstenen ingangspartij gevormd door twee pijlers op een eenvoudige sokkel, waartussen zich twee dubbele, licht getoogde inrijdeuren bevinden die zijn voorzien van een geprofileerde gestucte omlijsting. Voor deze inrijdeuren ligt een klinkerbestrating, voor het overige los grind. Tussen de getoogde en geprofileerde bovendorpel van de deuren hangt een luidklokje. Een borstwering ter hoogte van het fries sluit dit deel van de voorgevel af. Links en rechts van deze ingangspartij is de voorgevel gestuct en voorzien van een blokkenpatroon. Links is een 9-ruitsschuifvenster met luiken aangebracht en een deur met bovenlicht, terwijl rechts behalve een identiek venster, ook een eenvoudige deur met ruitvormig bovenlicht is geplaatst. Ter hoogte van de rechter inrijdeur bevindt zich een drenkbak. Tussen de twee inrijdeuren in is een jaartalsteen ingemetseld, pal boven de plint met als inschrift: "H.F. LANTSHEER, JR 1883." Daaronder is een ijzeren schoenschraper in de grond bevestigd. De voorgevel wordt links en rechts door vlakke, gestucte pilasters afgesloten. De kapverdieping bevat boven de entree drie gekoppelde dakkapellen, die enigszins verdiept in de dakhelling liggen; verder zijn boven de reeds vermelde 9-ruitsvensters dakkapellen met eenvoudige, afhangende voluutvormige zijstukken aanwezig, zoals ook aan de achterzijde van de kap. De zij- en achtergevels zijn in het jaar 1966 gewijzigd, toen het koetshuis tot woning werd verbouwd. Bij deze functiewijziging is rekening gehouden met de oorspronkelijke architectuur van het gebouw. Inwendig is het voorhuis van het voormalige koetshuis bestraat met klinkers. De linkerwand van dit gedeelte wordt bijna helemaal ingenomen door een vurehouten tuigkast die oorspronkelijk diende voor het opbergen van lederen tuig- en toomwerk voor paarden. De tuigkast is ondiep, ca. 60 centimeter, en beslaat nagenoeg de gehele hoogte van de ruimte. Het middendeel van de tuigkast is open en aan de bovenzijde voorzien van een dubbele accoladeboog; op de twee hoogste punten van deze dubbele accolade zijn houten klavermotieven aangebracht. De boog rust op twee smalle houten pilastertjes die zijn gesierd met eenvoudige bladkapiteeltjes. Niet de gehele tuigkast is open; links en rechts zijn twee identieke, smalle kasten met deuren aangebracht die pal boven elkaar staan. In het open middendeel van de tuigkast zijn nog drie metalen bevestigingspunten voor het ophangen van tuigwerk aanwezig. De zwart-witte tegelvloer van de tuigkast ligt iets verhoogd ten opzichte van de klinkerbestrating.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.