Hardegarijp G 1914
Swarteweisein 2, 9255 JB te Tytsjerk

Omschrijving

HOOFDGEBOUW. Onderkelderd twee verdiepingen hoog witgepleisterd hoofdgebouw op rechthoekige grondslag onder schilddak, aan voorzijde onderbroken door een opbouw, verdeeld in een voor- en achterhuis, wellicht deels op fundamenten en met muurwerk uit de 18e eeuw, maar grotendeels daterend uit 1844-1845, met enkele laat 19e-eeuwse toevoegingen. Voor(noord-)gevel in drie traveeën geleed, met een boven het dakvlak uitspringende met een tympaan bekroonde middenrisaliet, waarin horloge. Op beganegrond-niveau centraal de ingangspartij, bestaande uit een dubbele houten deur met panelen met bovenlicht met andreaskruisvormige roedenverdeling; aan bovenzijde door een kroonlijst afgesloten met aan weerszijden een gecanneleerde pilaster op hardstenen voetstuk. Aan weerszijden vier (gewijzigde) schuifvensters met 2-ruitsindeling. De voorgevel wordt aan bovenzijde door een kroonlijst afgesloten met simaaslijst en ornamentele paarsgewijs aangebrachte gootklossen. Op eerste-verdieping-niveau aan middenrisaliet drie dubbele openslaande deuren met vensters met 6-ruitsindeling met halfrond bovenlicht waarin smeedijzeren ornamentstuk; ervoor een balkon met smeedijzeren balustrade in rechte vakken waarin afwisselend andreaskruisvormig regelwerk en regelwerk in een patroon van voluutvormige krullen. Tussen de getoogde openingen en op de hoeken gekorniste pilasters. Onder het tympaan is de naam Vijversburg aangebracht. Oostgevel: niveau voorhuis; op beganegrond-niveau twee vensters als beganegrond-niveau voorgevel. Niveau achterhuis: op beganegrond-niveau twee schuifvensters met 4-ruitsindeling; op eerste-verdieping-niveau twee vensters met 6-ruitsindeling. Westgevel: niveau voorhuis; op beganegrond-niveau een venster als op beganegrond-niveau voorgevel. Niveau achterhuis: op beganegrond-niveau drie schuifvensters met 4-ruitsindeling; op eerste-verdieping-niveau vier schuifvensters met 6-ruitsindeling. Zuidgevel: aangebracht in ca. 1895, met iets vooruitspringende middenrisaliet waarin centraal op de verdieping gelegen een dubbele deur met 2-ruitsindeling. Ervoor een balkon met balustervormige balustrades, gedragen door twee pijlers met entasis en voorzien van ionische kapitelen. De middentravee wordt aan de bovenzijde door een tympaan bekroond, waarin krulwerk in reliëf en centraal gelegen een horloge. Ter weerszijden van de ingang een gedecoreerde nis met vrijstaande sculptuur, voorstellende een staande vrouwenfiguur met in hand een druiventros (rechts) en bloementwijg (links). Aan de westgevel een gedenkplakette met de datum van de eerste steenlegging van het huis (1844) en tekst: "gelegd door Age Looxma IJpeij 10 jaren" en met het verbouwingsjaar 1894.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats