Hardegarijp G 1914
Bij Swarteweisein 2, 9255 JB te Tytsjerk

Omschrijving

TUINKOEPEL ten noorden van het hoofdgebouw. Onderkelderde wit gepleisterde tuinkoepel op rechthoekige grondslag, overkapt met een rieten tentdak met overstek, dat door een windvaan wordt bekroond, gelegen aan de noordzijde van de buitenplaats met de voorzijde naar het noorden gericht. Het bouwwerk is omgaand van een galerij voorzien, met ijzeren balustrade, bestaande uit het repeterende motief van een rechthoek waarin andreaskruisvormig regelwerk met rond het kruispunt een cirkel. De breedte van de galerij komt met het overstek van het dak overeen. De centraal aan de zuidzijde gelegen ingangsdeur, bestaande uit een dubbele deur met vensters met 4-ruitsindeling en halfrond bovenlicht met twee haakse diagonale roeden is te bereiken via een overluifelde toegangstrap van vijf treden. De dakranden van de luifel, die op slanke gedraaide pijlers steunt, is met een ornamentele band in 'chaletstijl' versierd. Ter weerszijden van de ingangsdeur een venster met 4-ruitsindeling. Noordgevel: twee dubbele deuren met vensters met 4-ruitsindeling. Oostgevel: een dubbele deur met vensters met 4-ruitsindeling. Westgevel: een aan de oostgevel identieke dubbele deur.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinkoepel