Hardegarijp G 1914
Bij Swarteweisein 2, 9255 JB te Tytsjerk

Omschrijving

HERMITAGE ANNEX HONDEHOKKEN EN ROTSPARTIJEN. In 1988 gerestaureerde hermitage onder rieten schilddak met bolle dakschilden en rode nokpannen, met aan weerszijden een hondehok met pannen zadeldak, uit ca. 1850, aan de westzijde van het park in landschapsstijl. De gevels van de hermitage zijn bekleed met houten balkjes. Ter weerszijden van de ruime centraal gelegen rondboog opening een verticale ornamentele band van balkjes, afwisselend in liggend verband en in een rij van dwarsdoorgesneden balkjes. De wanden van het uit een voorportaal en binnenruimte gedeelde interieur zijn met een decoratief patroon van houten balkjes in visgraatverband bekleed. Aan de noord- en zuidwand van het voorportaal een houten bank, bekleed met houten balkjes. Aan de wand van de binnenruimte, die in een rondboog verloopt, een identieke bank. Binnenruimte en voorportaal worden door een met houten balkjes beklede wand van elkaar gescheiden, waarin centraal gelegen een rondboog opening met aan weerszijden een puntboog-vormig vensterkozijn. De vlakke plafonds van binnenruimte en voorportaal zijn met touw bekleed, dat vanuit het hart van het plafond spiraalvormig is uitgelegd. De hondehokken zijn voorzien van een rondboog opening in de voorgevel van onbewerkte in verticaal verband geplaatste houten latten, die aan de bovenzijde ongelijk uitsteken en die de topgevel een grillig aanzien verleent. Ter weerszijden van de naar het oosten gerichte ingangspartijen van de hermitage en hondehokken een vormeloze steenhoop, samengesteld uit grote keien in rustica. Enkele meters ten zuidoosten van de hermitage een identieke steenhoop. De steenhopen (totaal vijf) geven het rustieke ensemble van hermitage en hondehokken een grotachtige allure.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hondehok
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Hermitage