Hardegarijp G 1914
Bij Swarteweisein 2, 9255 JB te Tytsjerk

Omschrijving

ZONNEWIJZER. Hardstenen 17e- of vroeg 18e-eeuwse zonnewijzer, bestaande uit een rechthoekige door voluten geflankeerde steen met kuifstuk met gebeeldhouwde acanthusbladeren. In het kuifstuk de tekst:"BREVE ET IRREVOCABILE TEMPVS". Op de rechthoekige steen de zonnewijzerplaat met dierenriembogen en bijbehorende tekens. Cijfers en tekens van de dierenriem staan in een stenen lint, dat om de plaat gedrapeerd is. De wijzer, die uit een verguld in reliëf gebeiteld zonnetje ontspringt, wordt door een driehoekige verguld ijzeren stijl gevormd. De zonnewijzer is een bouwfragment van het reeds enkele eeuwen geleden afgebroken slot Toutenburg en staat sinds de 19e eeuw in het park van Vijversburg opgesteld.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Zonnewijzer