Beverwijk A 7811
Velserweg 20, 1942 LD te Beverwijk

Omschrijving

TUINKOEPEL. Witgepleisterde tuinkoepel op 6-zijdige grondslag uit ca. 1800 op onderbouw van rode baksteen. De koepel is overkapt met een aan de straatzijde tot drie schilden uitgebouwd schilddak met leien gedekt en door een ronde stenen bol bekroond. De drie naar de straat gekeerde zijden en de naar de tuin gerichte ingangs(NW-)zijde zijn van dubbele empire deuren met 4-ruitsindeling en 2-ruits bovenlichten voorzien. Aan de onderzijden van de deuren een paneel met ruitvormig vak. De dubbele ingangsdeur van de koepel gaat vooraf van een bakstenen bordes met bordestrap van twee treden, met hardstenen platen afgedekt. Vermoedelijk heeft er zich aan de koepel oorspronkelijk een aan de drie naar de straat gekeerde zijden omgaand balkon bevonden.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen