Beverwijk A 7811
Velserweg 20, 1942 LD te Beverwijk

Omschrijving

BORSTWERING MET HEKKEN. Rode bakstenen borstwering, die de erfafscheiding van Akerendam naar de ZO-zijde en deels naar de NW-zijde vormt. De borstwering wordt aan de ZW-zijde door de 3-zijdig vooruitspringende koepel doorbroken, verloopt aan de ZW-zijde van de koepel nog een stukje en gaat dan haaks in noordwestelijke richting om. De muur wordt door koud gemetselde pilasters in vakken geleed. Aan de bovenzijde is de borstwering door elkaar alternerend terug- en vooruitspringende kop-stenen in enkele lagen waarboven een naar voren springende strekkenlaag afgesloten en wordt bekroond door een ezelsrug. De muur is vermoedelijk in de 19e en begin 20e eeuw tot stand gekomen, maar bevat eveneens fragmenten van 18e-eeuws en wellicht 17e-eeuws muurwerk. De borstwering wordt door een eenvoudig smeedijzeren spijlenhek van omstreeks de laatste eeuwwisseling beëindigd. Aan beide aanzetten van de halfcirkel-vormige oprit wordt de muur onderbroken door een dubbel smeedijzeren spijlenhek met vleugelstukken met spijlen. De hekken worden geflankeerd door twee boogsgewijs uitzwenkende bakstenen muren met hardstenen afdekplaat, die aan weerszijden door bakstenen pijlers worden begrensd. De pijlers zijn van een hardstenen pyramide-vormige bekroning met ingezwenkte vlakken voorzien. Als zodanig dateren de smeedijzeren hekken, boogvormige muren en de pijlers vermoedelijk uit het begin van deze eeuw. Op de dagkant van de hardstenen afdekplaat van het linker hek op de rechter boogvormige muur de inscriptie: AKERENDAM. Het gedeelte van de borstwering tussen beide inrijhekken wordt door enkele samengestelde pijlers met hardstenen pyramide-vormige bekroning onderbroken. Wellicht markeren deze pijlers de ligging van de kleine bouwhuizen, die oorspronkelijk ter weerszijden van de vroeger op de as van het huis gelegen oprijlaan waren gelegen.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen