529289 - De Schuilhoeve
Zoeterwoude G 519
Weipoortseweg 90, 2381 NJ te Zoeterwoude

De krukhuisboerderij is gelegen op de kop van het kavel en dateert uit de zeventiende eeuw.

Omschrijving

KRUKHUISBOERDERIJ. Traditionele boerderij op L-vormige grondslag, met uitgebouwd krukhuis aan de zuidzijde van het langhuis, bekroond door samengesteld rieten dak met wolfseind boven de voorgevel en boven de topgevel van het krukhuis, geheel opgetrokken uit baksteen. Het voorhuis is gepleisterd en voorzien van blokverdeling. De indeling van de asymmetrische voorgevel wordt bepaald door een topgevel rechts en het krukhuis met opkamer en kelder links. Rechts bevinden zich drie T-vensters op de begane grond en een T-venster in de top, links twee T-vensters in de opkamer en twee kelderlichten met diefijzers en luiken.

De linker zijgevel bezit aan de kant van het voorhuis een aantal T-vensters en twee deuren. Het stalgedeelte is voorzien van getoogde stalvensters uit beton. De rechter zijgevel van het krukhuis is gepleisterd en voorzien van een deur met een klein venster in de top. Het langhuis bezit verschillende soorten vensters in het woonhuisgedeelte en vier getoogde stalvensters van beton in de stal. De topgevel aan de achterzijde heeft een karakteristieke indeling met drie staldeuren en een luik in de top. Aan weerszijden van het luik kleine vensters.

De KRUKHUISBOERDERIJ is van algemeen belang:

- het object heeft architectuur- en bouwhistorische waarde vanwege de ouderdom, de toegepaste constructietechniek, de esthetische kwaliteiten van met name de voorgevel, de detaillering en bewaard gebleven interieurelementen;

- het object heeft situationele en ensemblewaarden vanwege de functionele situering op het kavel, vanwege de samenhang met de overige opstallen.