Zuidhorn F 358
Kerkstraat 18, 9801 CN te Zuidhorn

Omschrijving

Herv.Kerk met toren op omheind kerkhof. Gepleisterd eenbeukig gebouw met driezijdige koorsluiting; het muurwerk is nog deels van turfsteen; ook de toren deels nog 12e eeuws, later verhoogd en van naaldspits voorzien. Lagere uitbouwen aan noord- en zuidzijde. In de kerk gesneden preekstoel met achterschot, klankbord en jongere trap; doophek met spijlenzone en knoppen. Alle banken met knoppen, behoudens grote overhuifde herenbank met opzetstuk en twee eenvoudige overhuifde banken. Koorafscheiding met gesneden bekroning. Orgel uit 1795 door H.H. Freytag en F.C. Schnitger jr. Aantal 16e en 17e eeuwse zerken. Grote rouwkassen Clant. Mechanisch torenuurwerk circa 1921, later voorzien van electrische opwinding.