Merkelbeek C 1291
Merkelbeek C 100
Haagstraat 16, 6447 CJ te Merkelbeek
Haagstraat 14, 6447 CJ te Merkelbeek
Haagstraat 12, 6447 CJ te Merkelbeek

Carréhoeve uit het einde van de 18e, begin 19e eeuw.

Omschrijving

Hoeve van baksteen om gesloten binnenplaats, het geheel gesitueeerd aan de noordzijde van de Haagstraat te Merkelbeek. De oostelijke vleugel van de carré is het oudste en was in oorsprong een landarbeidershuisje dat in een latere fase aan de noordzijde met een schuur werd uitgebreid en met een poort aan de oostzijde. Sinds circa 1825 is de carrévorm tot stand gekomen. De carréhoeve is opgetrokken in donkerrode baksteen en wordt gedekt met zadeldaken. Het jaartalanker 1849 duidt op een verbouwing en heeft betrekking op het woonhuis aan de linkerzijde (west); in dat jaar werden voorgevel (zuid) en linker zijgevel (west) opnieuw opgetrokken. Eiken kapconstructie in de zuidoostelijke vleugel, iepenhout in de overige kapconstructies, met uitzondering van het hoofdhuis waar ook eiken is toegepast. Als gevolg van de ontstaansgeschiednis beschikt de carréhoeve over vier poorten.

De carréhoeve vertegenwoordigt algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- het streekeigen bouwtype, t.w. een carré met binnenhof;

- de gaafheid van de hoofdvorm;

- de bouwhistorische waarde van, b.v. de kapconstructies;

- de architectuurhistorische waarde, die o.a. tot uitdrukking komt in de interessante bouwgeschiedenis en in de aanwezigheid van vier poorten;

- de landschappelijke betekenis van het object.