Actualiteit gegevens: 23-11-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
41102
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
7 september 1965
Kadaster deel/nr: 
82854/192
Internationaal Kenteken: 
Ja

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Drenthe
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
De Wolden
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Zuidwolde
X-Y coördinaat: 
225906 - 523610

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit:

- BOERDERIJ gebouwd in ambachtelijk traditionele stijl volgens het hallehuis-type met middenlangsdeel. In de oostelijke gevel is het jaartalanker 1775 aangebracht. De detaillering is op diverse plekken gewijzigd, zo is ook een wat smalle zijbaander toegevoegd in de westelijke gevel. Ondanks wijzigingen die gezorgd hebben voor een verschraling van het gebouw, is het gebouw van belang vanwege de hoofdkarakteristieken.

- Scheef achter de boerderij gelegen BIJSCHUUR gebouwd in een ambachtelijk traditionele stijl.

- Scheef achter de boerderij gelegen BIJSCHUUR gebouwd in een ambachtelijk traditionele stijl.

gebouwd in een ambachtelijk traditionele stijl. De aanleg met keibestrating is van belang. De aangebouwde varkensschuur aan de oostelijke zijgevel valt buiten de bescherming.

Omschrijving

- BOERDERIJ bestaande uit een constructie van ankerbalkgebinten en in baksteen opgetrokken gevels, wordt gedekt door een afgewolfd rietdak met boven de westelijke gevel vier rijen bouletpannen. Het woonhuis heeft een gemetselde gevelopbouw met vlechting in de voorgevel; muurankers; zoldervensters en keldervensters. In de zuidoosthoek een opkamer. De oorspronkelijke vensterindeling is gewijzigd gedetailleerd. Boven de keldervenster in de oostgevel een gesloten gevelveld met jaartalanker (1755). Deze gevel kent een toegangsdeur met 12-ruits bovenlicht. Daarnaast is een niet onder de bescherming vallende aanbouw gemaakt die het zicht op de opwipping van het dak en de gevel blokkeert. De schuur heeft een constructie met ankerbalkgebinten en in baksteen opgetrokken gevels. Achtergevel met vlechting in het metselwerk en een getoogde baanderdeur met links een zijlicht en rechts een loopdeur met bovenlicht; aan weerszijden staldeuren. De westelijke gevel heeft mestdeuren en stalvensters en heeft een later toegvoegde zijbaander gekregen.

- Asymmetrische BIJSCHUUR op langgerekt grondslag voorzien van ankerbalkgebinten en gedekt door een sterk verzakt rieten schilddak. Opbouw in hout opgetrokken (deels potdekselwerk) en voorzien van toegangsdeuren.

- Asymmetrische BIJSCHUUR op langgerekt grondslag met een afgeschuinde hoek voorzien van ankerbalkgebinten en gedekt door een afgewolfd rietdak. Opbouw deels met een gemetselde basis en voor het overige in hout opgetrokken (deels potdekselwerk) en voorzien van toegangsdeuren.

Waardering Het boerderijcomplex is van cultuurhistorisch belang vanwege de afleesbare ontwikkeling van het boerenbedrijf, van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik en de typologie. Daarnaast is het complex van stedebouwkundig belang, vooral vanwege de betekenis in het beschermd gezicht Ten Arlo.

- Boerderij van belang als hoofdelement van het complex.

- De overige opstallen van belang in relatie tot het complex.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
Jaten Arlo17921 VAZuidwolde

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ZuidwoldeQ12