Zuidwolde Q 2342
Zuidwolde Q 2343
Ten Arlo 3, 7921 VA te Zuidwolde
Ten Arlo 3 b, 7921 VA te Zuidwolde
Ten Arlo 3 a, 7921 VA te Zuidwolde

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit:

- BOERDERIJ gebouwd in ambachtelijk traditionele stijl volgens het hallehuis-type met middenlangsdeel. In de voorgevel is het jaartalanker 1736 aanwezig. In 1993 is de boerderij met zorg verbouwd tot woonhuis in opdracht van J.R. Stam en uitgevoerd door bouwbedrijf H. Poortman BV uit Veeningen.

- Achter de boerderij gelegen BIJSCHUUR, gebouwd in een ambachtelijk traditionele stijl.

- Naast de boerderij gelegen STOOKHUT, gebouwd in een ambachtelijk traditionele stijl.

Het complex is gebouwd in een ambachtelijk traditionele stijl. De aanleg met keibestrating is van belang.

Omschrijving

- BOERDERIJ bestaande uit een constructie van ankerbalkgebinten en in baksteen opgetrokken gevels, wordt gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten nok. Het woonhuis heeft een gemetselde gevelopbouw met vlechting in de voorgevel en het jaartalanker 1736; keldervensters; 15-ruits schuiframen; deur met 6-ruits bovenlicht; opkamer met 9-ruits venster. Westelijke gevel met keldervenster; gekoppeld 9-ruits venster, terugliggende entree. Oostelijke gevel met twee 8-ruits schuiframen; twee kleinere 6-ruits ramen en een sprong naar de schuurgevel. Schuurgevels met (tot raam verbouwde) mestdeuren en halfronde gietijzeren stalvensters. Achtergevel met vlechting, rechtgesloten loopdeuren en baander met getoogde bovendorpel met links geplaatste loopdeur met 6-ruits bovenlicht.

- Asymmetrische BIJSCHUUR op langgerekt grondslag met een afgeschuinde hoek voorzien van ankerbalkgebinten en gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten nok. Opbouw deels met een gemetselde basis, waarin aan noord en noordoostzijde (dicht gezette) ruitvormige vensters, en voor het overige in hout opgetrokken (deels potdekselwerk) en voorzien van toegangsdeuren. In tegenstelling tot de meeste bijschuren zijn de zijgevels hier laag en is de hoofdentree gemaakt als een diepliggende baander.

- Een in baksteen opgetrokken STOOKHUT op rechthoekige grondslag en gedekt door een zadeldak belegd met oud-hollandse pannen. Toegangsdeur in de oostelijke topgevel. In elke zijgevel een 4-ruits raam. Schoorsteen (restant) in de nok.

Waardering

Het boerderijcomplex is van cultuurhistorisch belang vanwege de afleesbare ontwikkeling van het boerenbedrijf, van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik en de typologie. Daarnaast is het complex van stedebouwkundig belang, vooral vanwege de betekenis in het beschermd gezicht Ten Arlo.

- Boerderij van belang als hoofdelement van het complex.

- De overige opstallen van belang in relatie tot het complex.