Maarssen A 6931
Diependaalsedijk 19 B, 3601 GH te Maarssen
Diependaalsedijk 19 C, 3601 GH te Maarssen
Zandpad 2, 3601 AN te Maarssen

Omschrijving

KOETSHUIS in rode baksteen (kruisverband) op langwerpig rechthoekige grondslag met de noordelijke helft onder een met grijze pannen gedekte schilddak en de zuidelijke helft onder een deels schilddak (west) en deels zadeldak (oost); de aan de Vechtzijde gelegen dakschilden zijn omgaand. Het omgaande gedeelte overkapt aan de noordwestzijde een topgevel.

Van oorsprong is dit bijgebouw de 17e-eeuwse hofstede Silversteyn. Deze hofstede werd in 1732 door de toenmalige eigenaar van Goudestein Jan Elias Huydecoper gekocht en tot een koetshuis met enkele dienstwoningen verbouwd. Voorgevel; centraal gelegen twee brede omlijstingen, waarin oorspronkelijk de dubbele deuren naar het achter gelegen koetshuis waren geplaatst, met 6-ruits bovenlichten. Aan weerszijden hiervan een deur met een 6-ruits bovenlicht en een omlijsting van blokpilasters met kroonlijst. Aan de uiteinden van deze gevel een schuifvenster met 12-ruitsindeling. Op de eerste verdieping 7 schuifvensters met 9-ruitsindeling, waarvan 3 centraal gelegen en de overige boven genoemde deuren en schuifvensters zijn gesitueerd.

Achtergevel; een onregelmatige gevelindeling met beganegronds van links naar rechts: twee 16-ruits schuifvensters, een deur met 8-ruits bovenlicht omlijst door pilasters en kroonlijst, een 16-ruitsschuifvenster, een getoogd kozijn -waarin oorspronkelijk een dubbele deur naar het koetshuis- met 6-ruits bovenlicht, een 16-ruits schuifvenster, een deur als voornoemd en een 12-ruits schuifvenster. Op de eerste verdieping van links naar rechts: 5 op regelmatige afstand van elkaar geplaatste schuifvensters met 9-ruitsindeling, twee naast elkaar gelegen 9-ruits schuifvensters en een 9-ruits schuifvenster in de topgevel aan de noordwesthoek van het bijgebouw. Op de tweede verdieping twee dakkapellen met 6-ruitsindeling. Westgevel; in 3 traveeën gelede gevelpartij met beganegronds 3 schuifvensters met 12-ruitsindeling en op de eerste verdieping links en rechts een 9-ruits schuifvenster.

Oostgevel; onder het linker zadeldak beganegronds 2 schuifvensters met 8-ruitsindeling en op de eerste verdieping aan de linker zijde een 6-ruits schuifvenster. Aan een bouwnaad aan deze gevel is te zien, dat de twee gedeelten van het bouwhuis onder zadeldak koud tegen elkaar en derhalve niet tegelijkertijd zijn gebouwd.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.