Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
413135
Complexnummer: 
413014 - Goudestein
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 december 1991
Kadaster deel/nr: 
6950/28
Internationaal Kenteken: 
Ja

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Stichtse Vecht
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Maarssen
X-Y coördinaat: 
130709 - 461850

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

KOETSHUIS in rode baksteen (kruisverband) op langwerpig rechthoekige grondslag met de noordelijke helft onder een met grijze pannen gedekte schilddak en de zuidelijke helft onder een deels schilddak (west) en deels zadeldak (oost); de aan de Vechtzijde gelegen dakschilden zijn omgaand. Het omgaande gedeelte overkapt aan de noordwestzijde een topgevel.

Van oorsprong is dit bijgebouw de 17e-eeuwse hofstede Silversteyn. Deze hofstede werd in 1732 door de toenmalige eigenaar van Goudestein Jan Elias Huydecoper gekocht en tot een koetshuis met enkele dienstwoningen verbouwd. Voorgevel; centraal gelegen twee brede omlijstingen, waarin oorspronkelijk de dubbele deuren naar het achter gelegen koetshuis waren geplaatst, met 6-ruits bovenlichten. Aan weerszijden hiervan een deur met een 6-ruits bovenlicht en een omlijsting van blokpilasters met kroonlijst. Aan de uiteinden van deze gevel een schuifvenster met 12-ruitsindeling. Op de eerste verdieping 7 schuifvensters met 9-ruitsindeling, waarvan 3 centraal gelegen en de overige boven genoemde deuren en schuifvensters zijn gesitueerd.

Achtergevel; een onregelmatige gevelindeling met beganegronds van links naar rechts: twee 16-ruits schuifvensters, een deur met 8-ruits bovenlicht omlijst door pilasters en kroonlijst, een 16-ruitsschuifvenster, een getoogd kozijn -waarin oorspronkelijk een dubbele deur naar het koetshuis- met 6-ruits bovenlicht, een 16-ruits schuifvenster, een deur als voornoemd en een 12-ruits schuifvenster. Op de eerste verdieping van links naar rechts: 5 op regelmatige afstand van elkaar geplaatste schuifvensters met 9-ruitsindeling, twee naast elkaar gelegen 9-ruits schuifvensters en een 9-ruits schuifvenster in de topgevel aan de noordwesthoek van het bijgebouw. Op de tweede verdieping twee dakkapellen met 6-ruitsindeling. Westgevel; in 3 traveeën gelede gevelpartij met beganegronds 3 schuifvensters met 12-ruitsindeling en op de eerste verdieping links en rechts een 9-ruits schuifvenster.

Oostgevel; onder het linker zadeldak beganegronds 2 schuifvensters met 8-ruitsindeling en op de eerste verdieping aan de linker zijde een 6-ruits schuifvenster. Aan een bouwnaad aan deze gevel is te zien, dat de twee gedeelten van het bouwhuis onder zadeldak koud tegen elkaar en derhalve niet tegelijkertijd zijn gebouwd.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDiependaalsedijk19B3601 GHMaarssen
NeeDiependaalsedijk19C3601 GHMaarssen
NeeZandpad23601 ANMaarssen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenBijgebouwen kastelen enz.

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MaarssenA6931